Pierre en Mieke Boschman nemen afscheid van hun bloemenzaak
Pierre en Mieke Boschman nemen afscheid van hun bloemenzaak (Foto: Remko Vermunt)

Pierre en Mieke Boschman sluiten na 66 jaar de bloemenzaak

BERGEN OP ZOOM - Pierre en Mieke Boschman nemen morgen officieel afscheid van hun geliefde bloemenzaak aan de Gentiaanstraat 12. Boschman's Bloemen is een begrip in Bergen op Zoom. "Mijn vader is de zaak 84 jaar geleden gestart met een fiets en een mand bloemen", vertelt Pierre trots. Maar, daar komt nu een einde aan. "We gaan niet helemaal met pensioen, maar we stoppen wel met de winkel."


Boschman's Bloemen werd in 1936 opgericht door de vader van Pierre Boschman. "Hij reed eerst rond op een fiets met een mand vol bloemen. Hij ging langs markten, maar ook langs de deuren." Later startte hij een zaak aan de Kaai en 66 jaar geleden begonnen ze een bloemenzaak aan de Gentiaanstraat 12. "Ik heb het overgenomen van mijn ouders, maar als jong ventje ben ik ook langs de deuren gegaan met bloemen", lacht Pierre. "Zo ging dat nou eenmaal vroeger."

Samen

De bloemenzaak aan de Gentiaanstraat begon in de voorkamer, omdat er officieel geen vergunning was. Later werd dat uitgebreid naar de zaak zoals die er nu al jaren is. Al die tijd heeft Pierre de zaak gerund en 45 jaar geleden kwam ook zijn vrouw Mieke in de zaak werken. "Aan het begin hebben we nog wel eens met stagelopers gewerkt en mijn zoon helpt soms, maar we hebben het vooral met z'n tweeën gedaan."

Vaste klanten

Jarenlang fleurden zij de wijk op met hun bloemen en dat heeft veel vaste klanten opgeleverd. "Die staan nu soms huilend binnen. Ze vinden het allemaal zo erg dat we ermee stoppen, maar ja daarvoor kunnen we niet blijven bestaan", stelt Mieke. Toch snapt ze het wel, want de bloemenzaak is één van de laatste kleine ondernemers in de wijk. "Mensen komen toch even binnen voor een praatje. Of het nou goed of slecht nieuws is, ze willen het toch even delen met je."

Kersttraditie

Wat de mensen ook gaan missen is de etalage die met kerst volledig werd omgebouwd. "Dat was een vaste traditie", vertelt Mieke. "Dat deden Pierre's ouders al en wij hebben dat voortgezet. Op sinterklaasavond haalden we de nacht door om de etalage helemaal in te richten voor Kerstmis. Mensen kwamen altijd even een kijkje nemen, ook als het regende."

Veranderingen

In de afgelopen 66 jaar is er veel gebeurd. "Toen we hier net kwamen waren ze net gestart met al die nieuwbouw", vertelt Pierre. "Mensen kochten toen veel sneller bloemen, want er was geen geld om op vakantie te gaan." Tegenwoordig is dat wel anders. Er is veel meer concurrentie van bouw- en supermarkten én mensen kopen minder snel bloemen. "Vroeger werden de tuintjes allemaal mooi beplant met bloemen, maar tegenwoordig kiezen veel meer mensen voor stenen", stelt Pierre. Daarnaast is ook de wijk veranderd in de loop der jaren. "Het is nu een multiculturele wijk. Dat is natuurlijk prima, maar ik merk wel dat mensen van andere culturen minder snel de winkel binnen lopen."

Zwart gat

Na jaren met veel plezier gewerkt te hebben, sluiten Pierre en Mieke morgen dan officieel de deuren en door de coronacrisis gaat dat toch iets anders dan verwacht. "Maar ach, gezondheid gaat boven alles", stellen de twee. Overigens zijn ze nu niet bang in een zwart gat te vallen. "We gaan nog wel wat telefonische verkoop doen en wat ambulante handel op markten of begraafplaatsen. Ik heb zestig jaar lang tijdens Allerzielen op de begraafplaats gestaan en dat blijft iets moois." Daarnaast krijgt Pierre weer wat tijd voor zijn hobby's: voetbal en vissen. "Misschien dat ik dat vissen weer wat meer op ga pakken."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES 

Vacatures

Bezorger Altena Nieuws

Hank, Almkerk, Dussen, Werkendam

Bezorgers

Breda

Bezorgers

Sint Willebrord

Bezorgers

Roosendaal

Meerdere vacatures

Klundert