SP: 'Stop huisuitzettingen en zorg voor betere opvang voor daklozen'

BERGEN OP ZOOM - Door de coronacrisis worden huurders tijdelijk niet uit hun woning gezet. Dat heeft minister Van Veldhoven afgesproken met verhuurdersorganisaties en dat is precies waar de Bergse SP-fractie om had gevraagd.


Zij deden onlangs een oproep om huurders niet hun woning uit te zetten als zij door de gevolgen van het coronavirus tijdelijk hun huur niet kunnen betalen. "We hebben contact gehad met de SP. Daarbij is onder andere hun oproep om te stoppen met huisuitzettingen besproken", laat Stadlander weten. "We hebben aangegeven dat we in deze crisistijden oog hebben voor huurders die door de Corona-crisis moeite hebben om de huur te betalen. De betalingsplicht voor de huur blijft weliswaar staan, maar we gaan daar - waar mogelijk - coulant mee om."

Ontruimingen

Wel maakt de woningcorporatie een kanttekening, want helemaal stoppen met huisuitzettingen kan niet. "Want huisuitzetting is niet alleen het uiterste middel bij een betalingsachterstand. Maar we kunnen ook overgaan op een ontruiming als er sprake is van bijvoorbeeld woonfraude, hennepteelt of ernstige en langdurige overlast. Deze trajecten blijven nog wel doorlopen."

Kraakverbod

De SP vroeg in een brief aan de gemeente ook om het kraakverbod niet te handhaven en om extra middelen beschikbaar te stellen voor de opvang van daklozen. "Juist omdat de volksgezondheid nu op nummer één staat willen we dakloosheid voorkomen en daklozen sneller kunnen helpen. We vragen de gemeente om extra opvangplekken te creëren voor daklozen en de bestaande opvang beter uit te rusten voor zowel daklozen als personeel en vrijwilligers."

Oplossing

De SP-fractie draagt zelf als oplossing aan om in gesprek te gaan met hoteleigenaren. "Zij zouden de beschikbare plekken aan daklozen kunnen afstaan, zodat zij ook geïsoleerd, maar toch veilig deze crisis kunnen uitzitten. We zien dat landen als Frankrijk en zelfs Engeland al gebruik maken van deze weliswaar tijdelijke, maar humane oplossing. Niemand mag nu aan zijn lot worden overgelaten", aldus Niels Minnaard van de SP Bergen op Zoom.

Essentieel

Verder vraagt de partij aan alle leveranciers van gas, water of elektriciteit om niemand af te sluiten. "Het is nu essentieel om de mogelijkheden te hebben om hygiënisch te leven en om toegang te hebben op informatievoorzieningen over de aanpak van het virus."

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES