Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Archief de Bode

Gemeente laat meer woningen bouwen dan officieel nodig

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft in 2030 maximaal 32.260 woningen nodig. Dat blijkt uit de prognose van de provincie Noord-Brabant. Toch staan er voor de komende jaren zo'n 2400 woningen op de planning, waardoor het totaal aantal woningen uitkomt op 33.248.

Afgelopen jaar zijn er 376 nieuwe woningen gerealiseerd in de gemeente Bergen op Zoom en er zijn nog eens 151 woningen gerealiseerd in het kader van herstructurering zoals bij Gageldonk-West. Daarmee komt de teller van het totaal aantal woningen nu op 30.848 woningen te staan. Volgens de prognoses van de provincie heeft Bergen op Zoom in 2030 tussen de 31.745 en 32.260 woningen nodig. Afhankelijk van hoe goed het gaat met de economie. Wanneer alle woningbouwinitiatieven de komende jaren gerealiseerd gaan worden, heeft de gemeente Bergen op Zoom dus bijna duizend woningen meer dan nodig is. "Vooralsnog zien we niet de noodzaak om de planning bij de stellen", stelt gemeente.

Dit sluit volgens hen juist aan bij de toekomstvisie die men opstelt, waarin Bergen op Zoom wordt neergezet als 'woonstad'. Wel wil de gemeente de komende jaren terughoudend zijn naar nieuwe initiatieven. "Echter is het soms wenselijk medewerking te kunnen verlenen." Denk bijvoorbeeld aan plannen waarbij leegstaande panden omgebouwd worden naar woningen of wanneer een woningbouwinitiatief de stad juist aantrekkelijker maakt. Daarom worden toch nog 154 woningen toegevoegd aan de huidige plannen. Het gaat om tachtig ruime koopappartementen (Mazairac) en nog eens dertig huurappartementen (Pleinstede) op Plein 13. Maar ook 24 huurappartementen in de Brechterhoeflaan en twintig koopwoningen in de zesde fase van De Schans. "We houden een vinger aan de pols en kijken op termijn of aanpassingen nodig zijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief