Afbeelding

Algeheel vuurwerkverbod voor Bergen op Zoom?

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Kiest de gemeente Bergen op Zoom voor vuurwerkvrije zones, vuurwerkblije zones of voor een geheel vuurwerkverbod? Die vraag moet voor de zomervakantie beantwoord gaan worden. De gemeente is nog druk bezig met een voorstel voor de jaarwisseling van komend jaar.

"De jaarwisseling is voor de één een groot feest, maar voor de ander een groot drama. Terwijl de meeste mensen aan het feesten zijn, zijn de hulpdiensten druk in de weer om de veiligheid zo goed als mogelijk te waarborgen en om eventuele (letsel)schades tot het minimum te beperken of te herstellen." Met die woorden begint de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling en daarmee wordt meteen het dilemma aangekaart rondom de oud & nieuwviering. Want hoewel sommige inwoners het liefst willen dat alles blijft zoals het is, zijn er hulpverleners, ouderen en anderen die juist helemaal gek worden van al het vuurwerk.

Schade

Het afgelopen jaar is er voor 16.745,14 euro aan schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Deze vernielingen zijn veroorzaakt door vuurwerk én/of door baldadig gedrag. Het gaat daarbij vooral om verkeersborden en afvalbakken. Daarnaast heeft Saver de volgende dag de straten nog eens extra schoongemaakt. Kosten: 2062,71 euro. "Hoewel de cijfers aantonen dat de jaarwisseling 2019-2020 overeenkomt met die van voorgaande jaren, geeft de lokale (en landelijke) opinie toch een ander beeld", stelt de gemeente Bergen op Zoom. "Inwoners hebben veelvuldig melding gedaan van vernielingen en overlast. Ondanks dat er nog steeds inwoners zijn die graag willen dat alles blijft zoals het was, is er ook een roep om verandering."

Drukke jaarwisseling

Want hoewel de schades mee lijken te vallen, was er toch genoeg te doen rondom de jaarwisseling van afgelopen jaar. De politie geeft bijvoorbeeld aan dat het een drukke dienst was en dat er meerdere vernielingen en brandstichtingen hebben plaatsgevonden en ook de brandweer spreekt van een drukke dienst. "De hoeveelheid incidenten in relatie tot de capaciteit was moeilijk te behappen", stelt de brandweer. "De incidenten varieerden van diverse buitenbranden, containerbranden tot gebouwen waar brand was uitgebroken." In totaal is de brandweer 25 keer ingezet in de periode vanaf 20.00 uur op 31 december 2019 tot 06.00 uur op 1 januari 2020.

Reacties

Na de jaarwisseling heeft burgemeester Frank Petter dan ook een oproep gedaan aan inwoners om hun ervaringen te delen. Er kwamen 53 berichten binnen met bijna allemaal negatieve ervaringen rondom de jaarwisseling. "De berichten waren afkomstig uit verschillende wijken, maar voornamelijk uit Vijverberg/Gageldonk." De reacties gingen over het feit dat er (zwaar) vuurwerk buiten de afsteektijden werd afgestoken, maar ook over schades, de zorg om het milieu én het welzijn van mens en dier. "Daarnaast hebben een aantal mensen aangegeven dat zij zich bedreigd en geïntimideerd voelden. Dit zou komen door (grote) groepen jeugd, die vuurwerk aan het afsteken en vernielingen aan het plegen waren."

Vuurwerkvrijezone

Verder blijkt uit de reacties dat men weinig tot geen politie en/of BOA's heeft gezien in de wijk. Er wordt in de reacties een sterke voorkeur uitgesproken voor een totaal vuurwerkverbod. Een kleinere groep geeft aan de voorkeur te hebben voor een vuurwerkvrijezone. Vaak wordt het idee benoemd dat de gemeente één of meerdere vuurwerkshows zou moeten organiseren in plaats van het particuliere vuurwerk. Slechts één melder gaf aan dat hij/zij graag wil dat alles blijft zoals het is. De gemeente gaat op basis van al deze evaluaties een plan maken voor komende jaarwisseling en daarbij worden alle opties bekeken. Van vuurwerkvrijezone's tot een algeheel verbod en één gezamenlijke vuurwerkshow. Deze scenario's worden voor het zomerreces voorgelegd aan de gemeenteraad zodat zij tot een gedegen besluit kunnen komen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief