Afbeelding

Gemeente positief over de kwaliteit van openbare ruimte

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom is tevreden over hoe de binnenstad, parken en andere gebieden er het afgelopen jaar uitzagen qua onderhoud. In 2017 heeft de gemeenteraad een plan vastgesteld voor de jaren 2018 tot en met 2022. Daarin staat precies hoe lang het onkruid mag zijn op de verschillende plekken, maar ook hoe vaak er schoongemaakt moet worden, op welke manier kunstwerken onderhouden moeten worden en ga zo maar door.

"Wij zijn trots op de behaalde resultaten in 2019", stelt de gemeente Bergen op Zoom. Niet alleen is op zeventien plekken de beeldkwaliteit beter dan men heeft afgesproken, ook is men binnen het budget gebleven. Toch zijn er nog wel een paar verbeterpunten. "Dit zijn 'onkruid in het groen', 'beplakking en graffiti' en 'vullingsgraad afvalbakken'. Daarnaast is bekend dat 'onkruid op verharding' in het groeiseizoen eveneens een aandachtsgebied is."

Onkruid

Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hebben met name opgemerkt dat het onkruid erg hoog stond in het derde kwartaal. Dit kwam volgens de gemeente voornamelijk doordat Saver problemen had met de bemensing van de onkruidbestrijdingsmachines. Daardoor konden zij tijdelijk geen invulling geven aan hun taken. Het jaar 2019 was volgens de gemeente dan ook een bijzonder jaar qua weer. "Een regenachtige periode werd gevolgd door een droge periode, waarbij bij eerstgenoemde de (kwaliteit van de) onkruidbestrijding onder druk stond, gevolgd door een periode waarbij als gevolg van droogte in het 3e kwartaal maatregelen genomen diende te worden in het groen (watergeven beplanting / bomen) en op verharding (bewatering tegen "klappende tegels")."

Eikenprocessierups

Daarnaast is in het gehele land, en ook in Bergen op Zoom, een grote overlast geweest van de eikenprocessierups. Dat is ook te zien in het aantal meldingen dat de gemeente heeft ontvangen met betrekking tot het thema Groen. Van 1571 meldingen in 2018 is dit gestegen naar 2812 meldingen. Maar liefst 1188 gingen er over de eikenprocessierups. "Door de explosieve aanwezigheid van de eikenprocessierups is de inzet/aansturing op de overige taken op de achtergrond geraakt. Het leereffect hiervan is dat intensievere inzet op één aspect binnen de bedrijfsvoering niet ten koste mag gaan van de andere onderdelen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief