Voor GZ-psycholoog Mascha van Pellen heeft het beeldbellen zeker een toegevoegde waarde.
Voor GZ-psycholoog Mascha van Pellen heeft het beeldbellen zeker een toegevoegde waarde. Foto: Jan Willem van Bodegom

Bravis tevreden over beeldbellen: 'Ik krijg nu zelfs een beeld van hun thuissituatie'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Door het coronavirus heeft het Bravis ziekenhuis veel poliklinische afspraken niet door laten gaan. Daarmee kwam meer ruimte vrij om de coronapatiënten te helpen. Om toch een waardig alternatief aan te kunnen bieden, is besloten om het beeldbellen versneld uit te rollen. Dat blijkt nu zo'n groot succes dat Bravis wellicht ook ná de coronacrisis door wil gaan met het webcamconsult.

"Enkele medisch specialisten gebruikten voor het beeldbellen tussen arts en patiënt het product Webcamconsult al om te testen. Dat gebeurde op kleine schaal. Door het coronavirus hebben we het beeldbellen nu versneld en op grotere schaal doorgevoerd", vertelt informatieadviseur Denise Verburgh. In totaal zijn nu 195 zorgmedewerkers aangemeld, waaronder vijftig medisch specialisten en nog eens negentig secretaresses van de poliklinieken. "Aan de hand van drie korte vragen kunnen zij achterhalen of de patiënt digivaardig genoeg is voor een Webcamconsult", aldus Denise.

Digitale wachtkamer

Is dat het geval, dan krijgt de patiënt via de mail een link doorgestuurd voor het webcamconsult. Door de link aan te klikken komt de patiënt in de digitale wachtkamer terecht. Dat kan maximaal een half uur voor de afspraak. De arts krijgt een melding dat de patiënt in de wachtkamer zit en kan met een klik op start de patiënt 'binnenhalen'. Op dat moment zien de arts en de patiënt elkaar en kan het consult beginnen.

Goed alternatief

"Het is een goed alternatief", concludeert GZ-psycholoog Mascha van Spellen. "Dankzij het beeldbellen kunnen gelukkig veel consulten doorgaan. Sommige afspraken wil je gewoon in het ziekenhuis hebben. Bijvoorbeeld als mensen heel erg getraumatiseerd zijn, heb je tijdens het beeldbellen geen grip op hun reactie. Zij zouden dan het apparaat uit kunnen zetten, waardoor je niet meer kunt helpen." Maar in andere gevallen kan het juist heel goed uitpakken. "Bijvoorbeeld wanneer je kortstondig contact met een patiënt wil hebben om te zien of alles goed gaat. Dan hoeft hij of zij niet speciaal naar het ziekenhuis te komen."

Verrassend

Het beeldbellen heeft voor de psycholoog nog een verrassend voordeel. "Ik krijg nu een goed beeld van de thuissituatie", merkt ze op. "Patiënten kunnen nu het fantastisch huis waarin ze zo gelukkig zijn aan mij laten zien. Met de telefoon of tablet krijg ik soms een complete rondleiding. Of je ziet hun kinderen of hun geliefde hond. Het komt allemaal voorbij. Als straks de coronacrisis voorbij is, blijf ik het beeldbellen gebruiken. Het is voor mij zeker van toegevoegde waarde."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief