De Bergse Plaat scoort van alle wijken het hoogste cijfer
De Bergse Plaat scoort van alle wijken het hoogste cijfer Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Inwoners beoordelen Bergen op Zoom met een 7,0

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hebben in vergelijking met drie jaar terug een positiever beeld van de stad. Scoorde de gemeente in 2016 nog een 6,8, inmiddels is dat gestegen naar een 7,0. Dat blijkt uit het leefbaarheidsonderzoek dat eens in de drie jaar wordt uitgevoerd. Hoewel inwoners dus gemiddeld een positiever beeld hebben is wel een verslechtering te zien op het punt van overlast bij activiteiten.

De gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen laten sinds 2011 samen met de verschillende woningcorporaties om de drie jaar een leefbaarheidsonderzoek uitvoeren onder inwoners van de wijken en kernen. De uitkomsten laten zien hoe inwoners denken over hun eigen leefomgeving. "Hiermee ontstaat inzicht in hoe inwoners de fysieke leefomgeving waarderen, hoe ze de veiligheid in en om de woning ervaren, hoe ze zich betrokken voelen bij de buurt en welke overlast en ongenoegens ze ervaren", aldus de gemeente Bergen op Zoom. "Wij kunnen dit meenemen in de keuzes die we moeten maken, bijvoorbeeld bij het maken van prestatieafspraken over leefbaarheid."

Resultaten

Het laatste onderzoek werd gehouden in 2016 en daarom zijn in de zomer van 2019 opnieuw inwoners bevraagd naar hun leefomgeving. In totaal hebben bijna 3400 mensen meegedaan aan het onderzoek. "Dit vormt voor de meeste wijken en kernen een betrouwbaar beeld. Slechts in een paar gevallen lukte dat niet door de geringe omvang van de bevolking en van de respons." Hoewel het totaaloordeel per gemeente verschilde, scoorde de waardering van de inwoners van de gemeente Woensdrecht (7,7) voor de vierde keer het hoogste, op de voet gevolgd door Steenbergen (7,6) en Tholen (7,4). De stedelijke omgeving van de gemeente Bergen op Zoom scoorde het laagst met een 7,2. "De uitkomsten van het onderzoek laten over het algemeen een stabiel beeld zien. Er zijn geen grote verschuivingen. De veranderingen die er zijn, zijn vaak subtiel en spelen zich meestal over een langere tijd af."

Overlast

Wie inzoomt op de gemeente Bergen op Zoom ziet dat veel zaken verbeterd zijn ten opzichte van het vorige onderzoek. Zo hebben inwoners bijvoorbeeld hogere scores gegeven voor het thuisgevoel, school-huisroute voor kinderen, criminaliteit en veel andere onderdelen van de fysieke woonomgeving. Een verslechtering is echter te zien op het punt van overlast van activiteiten. Een inwoner van Bergse Plaat zegt hierover: "In het weekend is het geluidsniveau van muziekevenementen zeer hoog. Het wordt mogelijk versterkt door het water van de Binnenschelde. Slapen voor 1 uur is onmogelijk. Zware bas geluiden zijn voelbaar in huis. Te vaak, te hard. Motorbootjes op de Binnenschelde zouden verboden zijn. Die informatie kreeg ik van mijn makelaar. Er is echter geen handhaving."

Beste wijken

Toch scoort de wijk Bergse Plaat met een 7,7 het beste van allemaal. De wijk wordt op de voet gevolgd door Meilust (7,6) en de kern Halsteren (7,4). Ook zij scoren net als voorgaande jaren weer beter dan de rest. Wie dus op zoek is naar een nieuwe woning kan het beste in deze wijken kijken. De wijken Warande (6,5), Gageldonk West (6,1) en Langeweg (5,4) worden het laagste gewaardeerd.

"Dit blijft een punt van aandacht voor Stadlander en de gemeente. Samen met inwoners en andere organisaties wordt gekeken hoe in die wijken de leefbaarheid verder verbeterd kan worden." Er zijn 13 opmerkingen gemaakt door respondenten over de kwaliteit van woningen in de gemeente Bergen op Zoom. Een inwoner uit Nieuw Borgvliet/ De Wal laat weten: "Aan de Antwerpsestraatweg staan een paar verpauperde woningen die niet bijdragen aan het positieve straatbeeld. Deze woningen lijken onbewoonbaar door de constructie en ze lijken een gevaar te vormen als het gaat stormen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief