Afbeelding

'Kom met een onderscheiding voor hen die in deze 'oorlog' in de frontlinie staan'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Louis van der Kallen en Mario Nuiten roepen zowel de gemeente als de provincie op om met een onderscheiding te komen voor iedereen die, met gevaar voor eigen leven, in de frontlinie staat van deze 'corona-oorlog'. 

"Er wordt gevochten. In lichamen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen, hospices, noodhospitalen, en zelfs speciaal daarvoor geschikt gemaakte hotelkamers vind een strijd plaats tegen een tot voor kort onbekende vijand", stellen de twee Bergenaren. "Die strijd wordt door velen omschreven als een oorlog. Die plekken waar gevochten wordt is de frontlinie. Verzorgers, doctoren en verplegend personeel moeten het doen met de beperkte middelen die ze hebben. De wapens (geneesmiddelen, beademingsapparatuur) zijn helaas nog niet altijd effectief en beperkt beschikbaar. De bepantsering (mondkapjes, beschermende kleding, gelaatschermen, luchtbehandeling) zijn beperkt voorradig. Wat ruim voorradig blijkt is liefde voor het vak, de patiënt en moed."

Gedecoreerd

De strijd die de zorgverleners nu leveren is volgens Van der Kallen en Nuiten dan ook vergelijkbaar met oorlog. "Er vallen veel slachtoffers en er zijn helden! In een oorlog worden de helden gedecoreerd." De twee begrijpen dat het in Nederland bijna nooit voorkomt dat groepen mensen worden gedecoreerd, maar er werd in het verleden als eens eerder een uitzondering gemaakt. "Het wordt, gezien deze ‘oorlog’, tijd voor een nieuwe traditie. Waarbij groepen zoals de strijders in deze ‘oorlog’, deze ‘frontlinie’, ook als groep gedecoreerd kunnen worden."

Nieuwe onderscheiding

Hoe dat gaat gebeuren, dat laten de twee over aan de burgemeester en de commissaris van de Koning. Ze roepen de twee dan ook op om stappen te ondernemen om in ieder geval een onderscheiding te kunnen overhandigen. "Dat kan mogelijk met een bestaande orde of een in te stellen nieuwe voor groepen. Maar wat ons betreft kan het ook met de Militaire Willems-Orde. In het verleden ontvingen ook burgers die met gevaar voor eigen leven, ons land en haar inwoners, gediend hadden deze orde." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief