Afbeelding
Foto: Google Maps

VVD: 'Halveer de toeristenbelasting voor ondernemers'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - "Halveer de toeristenbelasting die ondernemers moeten betalen." Die oproep doet de lokale VVD-fractie om ondernemers tijdens de coronacrisis tegemoet te komen.

Hotels, hostels en airbnb's betalen ieder jaar toeristenbelasting op basis van het aantal overnachtingen dat bij hen heeft plaatsgevonden. Aan het begin van het jaar wordt er steeds een inschatting gemaakt van het aantal overnachtingen op basis van het jaar ervoor, maar vanwege de coronacrisis gaat het werkelijke aantal overnachtingen dit jaar veel lager uitvallen. 

"Op basis van gesprekken met ondernemers denken wij dat men blij is als men dit jaar vijftig procent van het aantal overnachtingen weet te realiseren", stelt de VVD-fractie. Alles wat de ondernemers teveel aan belastingen betalen, moet uiteindelijk terugbetaald worden door de gemeente. Maar, de VVD-fractie wil het zover niet laten komen. "Wij stellen voor om de toeristenbelasting voor dit jaar met vijftig procent omlaag te brengen. Dat lijkt ons geen onredelijk verzoek. Er zal zoals gezegd een flinke impact zijn van corona op de overnachtingen."

Ondernemer hebben op dit moment al wel de mogelijkheid om de belastingen later te betalen in verband met de coronacrisis, maar omdat de gemeente het verschil uiteindelijk tóch moet terugbetalen, wil de VVD dat dat nu alvast wordt aangepast. "Dit is een van de kleine beetjes die de gemeente zou kunnen doen naast al de diverse maatregelen die al worden genomen."
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief