Afbeelding
Foto: Jeroen van Eijndhoven/Beeld Werkt

147 nieuwe sterfgevallen als gevolg van coronavirus

Door: Peter Houtepen Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan het coronavirus is opgelopen naar 2.248. Dat zijn er 147 meer dan dinsdag. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in haar update van woensdag. 

De stijging is lager dan een dag eerder, toen 234 overledenen werden gemeld. Verder zijn in de afgelopen 24 uur, aldus het RIVM, weer 969 mensen positief getest op het virus. Dat zijn er dan weer iets meer dan de 777 uit de update van dinsdag. Het totaal aantal bevestigde besmettingen bedraagt nu 20.549. Het werkelijke aantal is hoger, omdat niet iedereen met symptomen getest wordt. Het totaal aantal gemelde patiënten dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis bedraagt nu 7.735. Dat zijn er 308 meer dan dinsdag. 

Afvlakken

Bijna een kwart van het totaal aantal bevestigde besmettingen in Nederland betreft inwoners van de provincie Noord-Brabant, 4.799. Groningen is met 227 positief geteste personen de provincie met het minste aantal besmettingen, op de voet gevolgd door de provincies Drenthe (232), Friesland (260) en Flevoland (293). Deze verschillen zijn te verklaren doordat de verspreiding van het nieuwe coronavirus niet overal in Nederland gelijk is. In Noord-Brabant lijkt de epidemie af te vlakken. Het aantal meldingen in het noorden van Nederland is stabiel laag. 

Testen

Verder wordt er, aldus het RIVM, sinds 6 april meer getest. De uitbreiding van het testen is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis, zoals huisartsen, verpleeghuismedewerkers, medewerkers in de gehandicaptenzorg of thuiszorgmedewerkers. Ook worden er meer patiënten getest met een hoog risico op ernstig verloop van een coronavirusinfectie, zoals ouderen en mensen met een bestaande ziekte of aandoening. 

Doordat er meer getest wordt, gaan er waarschijnlijk ook meer positief geteste patiënten gevonden worden. Een toename in het aantal meldingen betekent dus niet dat de ziekte zich sneller verspreidt, laat het RIVM weten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief