Afbeelding

De Kuil in Warande-Oost moet aardgasvrije wijk worden in Bergen op Zoom

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De buurt De Kuil in de wijk Warande-Oost moet als het aan de gemeente Bergen op Zoom ligt een 'aardgasvrije wijk' worden. De gemeente heeft daarvoor een subsidie aangevraagd bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het project moet dit jaar nog van start gaan en zou in 2028 afgerond moeten zijn.

DOOR REMKO VERMUNT

Het project 'Aardgasvrije wijken' is een initiatief vanuit de Rijksoverheid. De komende jaren wil het kabinet samen met gemeenten ongeveer 100 bestaande wijken aardgasvrij maken. In 2018 is gestart met de eerste groep van 27 proeftuinen. Zij krijgen daarvoor allemaal een bijdrage van de Rijksoverheid. Inmiddels is het tijd voor de tweede ronde en daarom kregen alle gemeenten in Nederland tot 1 mei de tijd om een wijk of buurt op te geven voor het project.

De aanvraag

De gemeente Bergen op Zoom heeft er, samen met Stadlander, voor gekozen om de buurt De Kuil in de wijk Warande-Oost op te geven. Ze hebben dan ook een subsidie aangevraagd voor 3.473.00 euro. De gemeente hoeft zelf niet te investeren. In deze wijk liggen 356 woningen en dat sluit mooi aan op de voorwaarden vanuit het ministerie. De aanvraag moet namelijk ingediend worden door de gemeente, er mag maar één wijk, buurt of dorp worden aangemeld én er wordt uitgegaan van gemiddeld 500 woningen per proeftuin. 

Het doel

Het uiteindelijke doel van de proeftuin is om samen met partners een aardgasvrije en duurzame wijk te realiseren. Deze wijk heeft meteen een voorbeeldfunctie, want uiteindelijk moet deze aanpak uitgerold kunnen worden in de rest van Bergen op Zoom. Uiterlijk 31 december 2021 moet de gemeente namelijk verplicht een transitievisie warmte vaststellen. Daarin staat straks beschreven hoe de gemeente Bergen op Zoom de gebouwde omgeving in de toekomst wil isoleren én aardgasvrij wil maken.

De wijk

Omdat er slechts voor één wijk een aanvraag ingediend kon worden, moest gezocht worden naar de beste locatie. "De gemeente heeft in nauwe samenwerking met betrokken semipublieke en private partners onderzocht welke wijk het beste aansluit en het snelste leidt tot acties en leren." De gemeente Bergen op Zoom koos onder andere voor Warande-Oost omdat de wijk zich goed leent voor een snelle uitvoering. Zowel Stadlander als het warmtenet bedrijf hebben al plannen om hier aan de slag te gaan. Daarnaast is er een goede balans tussen particuliere eigenaren en sociale huurders, er ligt al een warmtenet dat geoptimaliseerd kan worden en er zijn veel identieke woningen die de opgave behapbaar maken.

Samenstelling

De 358 woningen in de buurt De Kuil zijn voor en groot deel (289 stuks) in handen van Stadlander. Zo staan er 120 appartementen, 122 tussenwoningen, 46 hoekwoningen en er is één woonvorm begeleid wonen. De 69 koopwoningen bestaan uit 42 tussenwoningen, achttien hoekwoningen, acht twee-onder-een-kappers en een tandartspraktijk. Bijna alle woningen stammen uit de jaren '60 tot en met '70.

Afwachten

Nu de aanvraag is ingediend gaat het ministerie alle aanvragen beoordelen en uiteindelijk worden een paar gemeenten uitgekozen als proeftuin. Wanneer de bekendmaking van de selectie zal plaatsvinden, wordt later gecommuniceerd. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief