Afbeelding

TanteLouise wil valincidenten bij ouderen verminderen

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De helft van alle bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen valt tenminste één keer per jaar en daarmee is vallen één van de grootste problemen onder ouderen. Daar moet verandering in komen en daarom is stichting tanteLouise, samen met Kinetic Analysis, een speciaal project begonnen om valincidenten bij ouderen te verminderen.

Een val kan voor ouderen grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan gebroken ledematen, onderzoeken en zelfs opnames in een ziekenhuis. Dat zorgt dan weer voor veel stress en verdriet bij de persoon zelf, maar het kost ook extra veel zorg en daarmee tijd van professionals. Zorgorganisatie Groenhuysen uit Roosendaal is daarom, samen met stichting tanteLouise uit Bergen op Zoom en Kinetic Analysis, een speciaal project begonnen.

Valrisico berekenen

Het gaat om een innovatieve meetmethode die ontworpen is door Kinetic Analysis. Met behulp van camera's proberen zij de 'balans' van ouderen vast te stellen. De data die ze opdoen met de camera's wordt gekoppeld aan andere informatie, zoals valhistorie, medicijngebruik en bloedwaarden. Op die manier kunnen ze per cliënt het zogenaamde valrisico bepalen. De uitkomst bepaalt uiteindelijk welk advies ze meegeven aan de cliënt. "Dat advies kan bestaan uit een valpreventieprogramma of indien nodig een hulpmiddel zoals een rollator, stok of een preventief middel als een WOLK of BalanceBelt", legt Maartijn Gijssel van Kinetic Analysis uit.

"We willen samen met tanteLouise en Groenhuysen onderzoeken in hoeverre onze oplossing kan bijdragen aan het voorkomen van valincidenten. We maken hiervoor gebruik van bestaande data uit het Elektronisch Cliënt Dossier (ECD), aangevuld met data uit onze meetapparatuur. Op basis van de uitkomsten wordt een concreet behandel- en ondersteuningsadvies op maat voor de betreffende cliënt opgesteld."

Getest
Op dit moment wordt achter de schermen nog gewerkt aan de doorontwikkeling van de technische kant. Het live testen is vanwege het coronavirus tijdelijk uitgesteld. "Als primaire doelgroep hebben we de intramuraal wonende ouderen benoemd. Dat is een hele kwetsbare doelgroep en zij zitten nu in volledige lockdown. We zijn in afwachting van de maatregelen voordat we echt kunnen gaan testen", vertelt Chantal van Spaendonck namens het Care Innovation Centre dat betrokken is bij het project.

Groeiende arbeidskrapte

Het doel is om uiteindelijk 24 personen te testen. Jente Krijnen, projectleider bij tanteLouise, legt uit waarom dit een belangrijk project is: "Door het toenemende aantal kwetsbare ouderen en de groeiende arbeidskrapte staan we als zorginstelling voor een enorme uitdaging. Inzet van technologische toepassingen kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van het aantal valincidenten."

Slimme inzet

Tijdens het project wordt overigens niet alleen gekeken naar het instrument zelf, maar ook naar de manier waarop deze slimme oplossing zo ontwikkeld kan worden dat het ook makkelijk door andere zorgorganisaties ingezet kan worden. "Door een effectiever gebruik van de data rond de cliënten ontstaat zowel effectievere zorg voor de cliënten als ook een kostenbesparing voor de organisatie", aldus Maarten Gijssel.

Tijdsbesparing

"Er wordt een tijdsbesparing van minimaal de helft verwacht op basis van eerdere studies en veldonderzoek met Groenhuysen." Voor de zorgorganisaties gaat het vooral om het verminderen van het aantal valincidenten. "We hopen door dit project het valrisico van de cliënt breder en sneller in kaart te brengen", vullen Judith van Wijngaarden en Wendy Hendrickx van Groenhuysen aan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief