Foto: Pixabay

Aantal WW-uitkeringen schiet omhoog in Bergen op Zoom; grote stijging bij jongeren tot 27 jaar

BERGEN OP ZOOM - Het aantal inwoners van de gemeente Bergen op Zoom met een WW-uitkering is in één maand tijd gestegen met 22,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In maart maakten nog 1111 mensen gebruik van een WW-uitkering en in april is dat met 248 mensen toegenomen naar 1359 inwoners.


De coronacrisis heeft dan ook duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt. Vorige maand maakte het UWV nog bekend dat het aantal WW-uitkeringen in Bergen op Zoom was gestegen met 2,7 procent. Daarmee was Bergen op Zoom toen één van de kleinste stijgers, maar deze maand staat Bergen op Zoom op een tweede plaats. Alleen de gemeente Woensdrecht is harder gestegen met 24,6 procent.

Flinke stijging

Landelijk gezien zijn er in de maand april 292.100 WW-uitkeringen uitgekeerd, een stijging van 17 procent ten opzichte van maart 2020. De stijging in Noord-Brabant is iets lager dan het landelijk gemiddelde, namelijk 14 procent. Bergen op Zoom scoort dus relatief hoog met 22,3 procent. Vooral onder jongeren is een relatief sterke stijging zichtbaar, terwijl de toename onder 50-plussers vooralsnog beperkt blijft.

Vooral jongeren

Opvallend in de cijfers is dat het aantal WW-uitkeringen bij mensen boven de vijftig jaar maar weinig is toegenomen van 517 naar 537. De groep tussen de 27 en 50 jaar is wat meer toegenomen van 496 naar 606, maar vooral bij jongeren onder de 27 jaar is een flinke groei te zien. Waren er in maart nog maar 98 jongeren met een WW-uitkering, in april is dat toegenomen naar 216 jongeren. Dat is meer dan een verdubbeling.

Flexibel contract

Die stijging is te verklaren door de coronacrisis. Vooral de horeca en de uitzendbedrijven zagen hun werkzaamheden (zo goed als) stil komen te liggen door de uitbraak van het coronavirus en de ‘intelligente lockdown’. In deze sectoren zijn veel jongeren werkzaam. Doordat jongeren ook vaak een flexibel contract hebben, verliezen zij in tijden van economische neergang vaak als eerste hun baan.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES