v.l.n.r.: Mignon van der Zwan, Patrick van der Velden, Jeroen de Lange, Barry Jacobs en Petra Koenders
v.l.n.r.: Mignon van der Zwan, Patrick van der Velden, Jeroen de Lange, Barry Jacobs en Petra Koenders Foto: Remko Vermunt

Nieuw college vanavond geïnstalleerd: Harijgens neemt afscheid, drie nieuwe wethouders

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeenteraad van Bergen op Zoom komt vanavond samen in Theater de Maagd voor een bijzondere raadsvergadering. Wethouder Andrew Harijgens dient op dat moment officieel zijn ontslag in en de drie nieuwe wethouders worden tijdens deze vergadering juist geïnstalleerd. Lijst Linssen heeft zich afgemeld voor de vergadering. Ton Linssen van de gelijknamige partij spreekt van 'een ivf-college met oud zwak (aangetast) fundament'. 

De afgelopen maanden is er binnen de gemeente Bergen op Zoom hard gewerkt aan een bestuurlijke reset. Dit heeft er onder meer toe geleid dat er een nieuw focusakkoord door 10 fracties is opgesteld, maar daarnaast is er ook voor gekozen om een vernieuwing door te voeren in het huidige college van burgemeester en wethouders. "In het beoogde college blijkt dat er géén plaats is voor mij als wethouder. Persoonlijk vind ik dat bijzonder jammer", stelt wethouder Harijgens in zijn afscheidsbrief. "Ik had graag mee willen blijven werken aan de opgave waar onze gemeente zich voor gesteld ziet." Daarom heeft hij zijn ontslag aangeboden als wethouder. "Ik wens uw raad en onze gemeente alle goeds toe."

'Oude' wethouders

Wethouders Barry Jacobs en Patrick van der Velden blijven wel aan als wethouder. Zij kregen vanuit de gemeenteraad de meeste stemmen. "We hebben constant gezegd dat we een meerderheid van het nieuwe college van buiten de gemeente wilden aantrekken, maar je moet wel zorgen dat je je dossierkennis blijft behouden. Daarnaast hebben deze twee wethouders ook binding met de gemeente. Dat is enorm belangrijk", stelde Arjan van der Weegen eerder al. De twee wethouders krijgen overigens wel een nieuwe rol in het college. Ze komen immers op persoonlijke titel in het college te zitten. "Ze gaan dus niet alleen bij hun eigen fractie ten raden, maar moeten bij alle fracties ophalen." Er is straks dan ook geen oppositie en coalitie meer.

Nieuwe wethouders

Naast huidige wethouders Patrick van der Velden en Barry Jacobs, nemen nu ook Jeroen de Lange (Breda), Petra Koenders (Breda) en Mignon van der Zwan (Haarlem) plaats in het nieuwe college. De drie nieuwe wethouders zijn door burgemeester Frank Petter allen onderworpen aan een risicoanalyse integriteit. "ln de uitgevoerde screening zijn enkele risico's gevonden die te maken hebben met de nevenfunctie van een van de beoogd wethouders. Hierover zijn met de betreffende beoogd wethouder beheersmaatregelen afgesproken. Alles in overweging nemend, geeft de uitgevoerde analyse geen risico's die de benoeming van de wethouders in de weg staan", laat de burgemeester weten. De tien fracties die tevens het Focusakkoord hebben ondertekend vragen meteen om voor de drie genoemde kandidaat-wethouders ontheffing te verlenen van het vereiste van ingezetenschap.

De BSD en Lijst Linssen zijn uit het proces gestapt en hebben de aanbeveling van de wethouders dan ook niet ondertekend. Lijst Linssen heeft dan ook aangegeven vanavond niet aanwezig te zijn bij de benoeming van het nieuwe college. "De raadsleden van Lijst Linssen hebben zich afgemeld voor de raadsvergadering in Schouwburg (Theater) de Maagd. Een buitengewoon geschikt decor voor de installatie van dit ivf-college met oud zwak (aangetast) fundament. Het is niet het college van Lijst Linssen", aldus Ton Linssen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief