Afbeelding

SP maakt zich zorgen over bestrijdingsmethode eikenprocessierups

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Veel gemeenten in Nederland maken gebruik van het middel Xentari als bestrijdingsmiddel voor de eikenprocessierups. Maar, dit middel dood niet alleen de eikenprocessierups, maar ook al het andere leven op en om de boom, stelt de Vogelbescherming. 

De lokale SP-fractie maakt zich dan ook zorgen over de bestrijding van de rups in Bergen op Zoom die eveneens gebruikmaakt van dit middel. Xentari is een zogenaamd bacteriepreparaat. Bestrijders spuiten bomen ermee in vóórdat eikenprocessierupsen de haartjes krijgen die bij mensen klachten veroorzaken. Meer dan 90 procent van de jeukrupsen sterft als ze ermee in aanraking komen. Maar: dat geldt ook voor de ongeveer 100 andere rupsensoorten in Nederlandse eiken. 

"Wij maken ons zorgen over deze bestrijdingsmethode", stellen Theo de Jong en Rob de Vos van de SP-fractie dan ook. Zij willen dan ook weten of de gemeente Bergen op Zoom informatie heeft opgevraagd over de neveneffecten van het middel Xentari. "Bent u van plan u uitgebreid te laten informeren over de schadelijke neveneffecten van Xentari bij de Vogelbescherming en de Vlinderstichting? Zo niet, Waarom niet?"

De SP-fractie wil ook dat de gemeente in overleg gaat met de Vogelbescherming en de Vlinderstichting voor een betere bestrijdingsmethode. "Is het mogelijk de bestrijding door middel van wegzuigen van nesten uit te breiden?" 

Boswachter Erik de Jonge liet zich vandaag op Twitter ook uit over de manier van bestrijden:



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief