Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Goed nieuws voor de horeca: terrassen mogen uitbreiden

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De terrassen in de gemeente Bergen op Zoom mogen uitgebreid worden, zodat de horecaondernemers letterlijk meer ruimte krijgen voor hun klanten. Dat heeft het nieuwe college van burgemeester en wethouders dinsdagochtend besloten. Meteen na dit besluit gingen horecaondernemers aan de slag om het terras op te stellen volgens de 1,5 meterregels.

Doel van het verruimen van de terrassen is volgens wethouder Patrick van der Velden dat de ondernemers nog steeds al hun tafels en stoelen kwijt kunnen. Zo behouden zij, ondanks de 1,5 meterregels, toch hun volledige capaciteit. "Dat is hier op de Grote Markt natuurlijk makkelijker dan op het Beursplein", weet hij ook. "Bij sommige zaken is dan ook maatwerk nodig. We kijken bijvoorbeeld of ze een klein beetje kunnen uitbreiden op het trottoir." De uitbreiding van de terrassen geldt voor alle ondernemers die nu ook al een terras hadden. Wie nog geen terras had, kan toch een aanvraag doen. Ook in dat geval wordt er maatwerk toegepast.

Lokale economie

De regels gelden vooralsnog tot 1 september. "Vanaf dat moment hebben we ook meer duidelijkheid over de grote evenementen. Als die wel door mogen gaan, dan hebben we de Grote Markt misschien weer nodig. Maar dat bekijken we tegen die tijd weer." Volgens Jimmy Devilee van De Bourgondier gaat maandag 1 juni een spannende dag worden. "We kijken op twee manieren naar die eerste dag dat we allemaal weer open mogen. Natuurlijk hebben we er veel zin in, maar het wordt ook spannend." Hij heeft bewust een touw gespannen rond het terras, zodat er eigenlijk maar één in- en uitgang is. "Zo proberen we toch overzicht te houden. We moeten tafels tussendoor goed schoonmaken en dat gaat niet als mensen van alle kanten het terras op rennen."

Maken of kraken

Het succes van die eerste dag gaat bepalen wat de toekomst gaat brengen. Jimmy doet dan ook, samen met de wethouder, een dringende oproep aan bezoekers: "Houd je aan de regels. Wij doen er alles aan om jullie weer te kunnen verwelkomen, maar het succes van deze dag wordt door jullie bepaald. Jullie kunnen het maken of kraken." De wethouder beaamt dat. "Wij zijn er ook bij gebaat als de stad weer floreert. Het is van groot belang dat de lokale economie weer op gang komt." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief