Afbeelding
Foto: CHRISTIAN KEIJSERS FOTOGRAFIE

Huurders beoordelen Stadlander met een 7,8; Woningcorporatie tevreden over resultaten

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Woningcorporatie Stadlander heeft vorig jaar 185 nieuwe woningen opgeleverd, 90 woningen gesloopt en 44 woningen gerenoveerd. In totaal heeft de woningcorporatie 132 miljoen euro uitgegeven en er is 128 miljoen euro binnengekomen aan betaalde huur en verkoop van woningen. "Onder aan de streep hebben we dus 4 miljoen meer uitgegeven dan dat er binnenkwam. Dat geld moeten we lenen." Dat blijkt uit het Jaarverslag van 2019.

Desondanks is de woningcorporatie tevreden over de resultaten van het afgelopen jaar. Er zijn namelijk behoorlijk wat stappen gezet om bijvoorbeeld de klimaatdoelen van 2050 te behalen. "Onze ambitie is om onze woningen over dertig jaar CO2-neutraal te hebben. Daarvoor pakken we de komende dertig jaar gemiddeld 400 woningen grondig aan." De helft daarvan zal grootschalig en duurzaam gerenoveerd worden. De andere helft wordt gesloopt zodat er energieneutrale huizen gebouwd kunnen worden. "In 2019 hebben we hiervoor de eerste stappen gezet."

Tevreden huurders

Overigens is niet alleen Stadlander tevreden, huurders hebben de dienstverlening afgelopen jaar beoordeeld met een 7,8. Dat is een half punt hoger dan aan het begin van 2019. "Met die 7,8 zijn we zeker tevreden en we zien nog ruimte voor verbetering. Wij gaan voor een klantwaardering van ten minste een 8,0." 

Afgelopen jaar is Stadlander ongeveer 300 keer bij huurders 'op de koffie' geweest. "Een gesprek aan de keukentafel om te horen wat er bij de huurders speelt en leeft. Ze hebben meestal Stadlander pas nodig als er iets gerepareerd moet worden, als de huurbetaling een probleem is of als er met de buren of in de straat iets speelt." 

Zelf neemt Stadlander contact op met de huurder als er moet worden geschilderd, de cv-ketel aan de onderhoudsbeurt toe is, de gevel moet worden gereinigd. Of voor meer ingrijpende zaken, zoals renovatie of zelfs slopen van de woning.

Financieel

Hoewel Stadlander afgelopen jaar dus 4 miljoen euro heeft moeten lenen, gaat het overigens financieel niet slecht met de woningcorporatie. Afgelopen jaar was een positief resultaat te zien van 153 miljoen euro. "Het grootste deel van dit resultaat wordt veroorzaakt doordat onze woningen op papier veel meer waard zijn geworden. De woningmarkt bloeide in 2019 flink op en dus zouden we ook meer geld krijgen als we onze woningen zouden verkopen. Het is uiteraard niet onze bedoeling om al onze huizen te verkopen. Daarom is dit positieve resultaat uitsluitend waarde dat op de balans staat en geen geld dat op onze bankrekening staat."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief