Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Openingstijden op zondag niet verruimd; Winkels moeten om 18.00 uur dicht

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De openingstijden voor ondernemers worden niet verruimd. Dat is donderdagavond besloten tijdens een raadsvergadering. De lokale VVD-fractie diende een voorstel in om ondernemers de mogelijkheid te bieden ook op zon- en feestdagen hun winkel te openen van 08.00 tot 22.00 uur in plaats van de huidige 08.00 tot 18.00 uur. Het voorstel werd echter afgewezen.

"De uitbraak van het coronavirus en de genomen maatregelen hebben verstrekkende gevolgen voor iedereen in onze gemeente en zeker ook voor de ondernemers. Winkels kunnen door de genomen maatregelen niet meer onbeperkt klanten binnenlaten wat onder andere vraagt om gedoseerd toelaten van klanten", stelde de VVD-fractie. Daarbij is het volgens hen belangrijk dat ondernemers meer tijd hebben om hun klanten te blijven ontvangen, zo kan de bezoekersstroom beter gespreid worden.

De huidige winkeltijdenwet stamt uit 2013, maar volgens de VVD waren de omstandigheden toen fundamenteel anders dan nu. "Ondernemers hoefden nog geen rekening te houden met het gelimiteerd binnen laten en het op 1,5 meter afstand houden van hun klandizie. Deze nieuwe werkelijkheid kunnen we niet zomaar ombuigen. Wel kunnen we als gemeente flexibeler omgaan met de speelruimte om te handelen binnen deze nieuwe werkelijkheid."

Daarom stelden zij voor om de sluitingstijd te verschuiven van 18.00 naar 22.00 uur. "In de huidige verordening is het wel mogelijk om later open te zijn, maar dan dient men hiervoor bij het college een ontheffing aan te vragen." Dat werd met dit voorstel opgelost. VVD, CDA, D66, BSD, Punt en Steunpunt stemden voor het idee, maar daarmee behaalde het voorstel te weinig stemmen. De sluitingstijd blijft dus gewoon op 18.00 uur staan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief