Foto: NOS

Rutte: 'Vanaf 1 juli zijn evenementen weer toegestaan'

BERGEN OP ZOOM - Er geldt vanaf 1 juli geen bovengrens meer voor het aantal personen dat binnen of buiten mag samenkomen en in principe mogen er weer evenementen georganiseerd worden. Dat maakte premier Rutte woensdagavond bekend tijdens een persconferentie. Wel blijft de 1,5 meter afstand de norm. 


De maatregelen die het kabinet woensdagavond aankondigde gaan verder dan verwacht. "Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar. Dat blijft cruciaal: die 1,5 meter", stelde Mark Rutte. "Als we daarin verslappen, is de kans reëel dat we toch weer beperkingen moeten invoeren. In het buitenland zien we daar tal van voorbeelden van." Maar, op dit moment dus versoepelingen. Zoals verwacht mogen per 1 juli sauna's, casino's en sportscholen na maanden hun deuren weer openen. Ook sekswerkers mogen vanaf 1 juli weer aan de slag. 

Volgens het stappenplan van Rutte zouden per 1 juli ook maximaal honderd mensen samen mogen komen, maar deze bovengrens wordt nu in principe losgelaten. Hierdoor krijgen o.a. theaters, kerken, bioscopen, bruiloften en begrafenissen meer ruimte.

Wel moet er aan enkele voorwaarden worden voldaan. Zo moeten ondernemers onder de nieuwe regelgeving bezoekers blijven vragen of zij gezondheidsklachten hebben. Ook reserveren is verplicht; zo kan er contact worden opgezocht wanneer blijkt dat een aanwezige besmet was met het virus. Daarnaast moeten er voldoende wc's en uitgangen zijn. Dit om opstoppingen te voorkomen. 

Wanneer men niet met reserveringen werkt, geldt voor buiten een maximum van 250 mensen en binnen een maximum van 100 mensen. Denk aan buurtbarbecues en langs de lijn staan bij de voetbal.

Evenementen

In principe mogen vanaf 1 juli ook weer evenementen georganiseerd worden, ook braderieën en kermissen mogen weer doorgaan. Dierentuinen en pretparken met doorstroom van bezoekers mochten eerder al open mits de 1,5 meter afstand werd aangehouden. Dat geldt nu dus ook voor evenementen. "Maar, er moeten wel vergunningen aangevraagd worden en dit duurt vaak al zes weken. Dus het evenementenseizoen zal niet vanaf 1 juli meteen weer van start kunnen", stelt Rutte. Daarnaast zijn evenementenorganisaties afhankelijk van de lokale overheid. Zij bepalen uiteindelijk of een evenement wel of niet door kan gaan.

Openbaar vervoer

Mark Rutte maakte tevens bekend dat vanaf 1 juli iedereen weer gebruik mag maken van het openbaar vervoer. Op dit moment mag 40 procent van de capaciteit in trein, bus, tram en metro worden gebruikt. Wel wordt aangeraden om buiten de spits te reizen en het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft verplicht. Touringcarbedrijven en taxibedrijven mogen eveneens hun zaken weer gaan opstarten en ook voor automobilisten geldt een versoepeling. Mensen van verschillende huishoudens mogen weer bij elkaar in de auto. Hierbij wordt het gebruik van mondkapjes geadviseerd. 

Verbod

Er geldt nu alleen nog een verbod tot 1 september op nachtclubs en discotheken. Ook geldt er nog een verbod op spreekkoren, hard meezingen en schreeuwen, zoals je bijvoorbeeld bij het betaald voetbal ziet. 'Normale' zangkoren mogen wel weer gewoon aan de slag, mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Bekijk alle versoepelingen hier.

Remko Vermunt, Bregje Kop,

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief