Foto: Remko Vermunt

Rode hoedjes en paarse jurken: Red Hat Society komt eindelijk weer samen

BERGEN OP ZOOM - De Bergse afdeling van de Red Hat Society (genaamd 'Kroonjuwelen') kwamen gisteren voor het eerst sinds de coronaperiode weer samen. De club met allemaal vrouwen van boven de vijftig jaar komt normaal gesproken iedere derde donderdag van de maand bij elkaar voor een gezellig uitje. "Nu is het de vierde donderdag, maar ik wilde graag mooi weer", lacht Marianne Scheepens.


De Red Hat Society is in 1998 opgericht in Amerika en al vijftien jaar is er ook een afdeling in Bergen op Zoom, getiteld 'Kroonjuwelen'. Oprichtster is Els Dekkers uit Halsteren. Op dat moment waren er nog maar negen van dit soort afdelingen in Nederland, maar dat aantal is in de afgelopen jaren flink toegenomen. "Inmiddels zijn het er meer dan honderd", bevestigt Marianne. 

"We zijn geen serviceclub, dus we organiseren geen activiteiten voor het goede doel. Wat we wel doen? Dat kan van alles zijn. Een lezing bijwonen, een bezoek aan een museum of een tuin, of zoals nu een picknick." Hoofdmotto daarbij is dat het vooral gezellig moet zijn. "Natuurlijk wordt er wel even naar iemands gezondheid gevraagd, maar we gaan niet zeuren, niet klagen en niet achter de geraniums zitten", lacht Marianne Scheepens uit Bergen op Zoom.

Daarnaast is het 'verplicht' om rode en paarse kleding te dragen én om een rood hoedje te dragen. "Dat zorgt voor een soort verbondenheid", bevestigen de vrouwen. "We maken onderdeel uit van een groter geheel. Overal ter wereld komen we vrouwen tegen met rode hoedjes, dan heb je meteen een klik. Je moet natuurlijk wel een beetje lef hebben om zo over straat te gaan, maar als we niet dit soort kleding zouden dragen, dan zou het toch anders zijn. Hiermee onderscheiden we ons."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief