Foto: Remko Vermunt

Officiële start van Theater Den Enghel

BERGEN OP ZOOM - Een heuglijk moment voor de familie Nuijten én de leden van Stichting Theater Den Enghel. Afgelopen vrijdag werd met de onthulling van de nieuwe naam het startschot gegeven voor een nieuw theater in Bergen op Zoom: Theater Den Enghel.


"Er staat toch iets moois en iets nieuws te gebeuren." Zo begon Peet Bakx de lancering van het nieuwe theater in Bergen op Zoom. Samen met Ad van Terheijden en de broers Kees, Jos en Frank Nuijten vormt hij het bestuur van de nieuwe stichting Theater Den Enghel.

Historie

In het kort nam Peet de aanwezigen mee door de historie van het pand aan de Grote Markt 19. Het pand stamt al uit de 14e eeuw en in het verleden zat er onder andere een wijntaverne, een slachthuis en een herberg in gevestigd. Later werd het een koffiehuis, een dansschool én een bioscoop. Dat laatste kunnen veel mensen zich nog herinneren. "In in 2017 heeft de familie Nuijten het overgenomen voor feesten en partijen en nu wordt het ook een theater."

Juiste mensen

Het plan voor een theater speelde bij de familie Nuijten al langer. "We zijn er al zo'n drie tot vier jaar mee bezig, maar je moet er wel de juiste mensen voor vinden", stelt Jos Nuijten. Zo werd een beroep gedaan op Jan van Wijk, Peet Bakx én Ad van Terheijden en vooral die laatste heeft een flinke inbreng gehad in het nieuwe theater. Ad was immers voor zijn pensioen directeur van meerdere theaters, waaronder ook De Kring in Roosendaal.

Concrete vormen

"Al in de jaren '80 ben ik in de theaterwereld terechtgekomen bij de familie Nuijten in de Stoelemat", vertelt Van Terheijden. Later ging hij onder andere aan de slag bij De Maagd en werd hij directeur van De Kring. "Maar de familie Nuijten en ik hebben altijd contact gehouden." Toen hun plan voor een theater concrete vormen begon aan te nemen, wisten ze dan ook al snel wie ze moesten bellen. "En ze hebben goed geluisterd", lacht Ad. "Onder andere naar de kleuren van de muren, hoe je kleedkamers moet inrichten en dat soort dingen."

Programmering

Ad ging ook aan de slag met de programmering. "We wilden eerst één keer in de maand een voorstelling houden, maar dat vond ik een beetje weinig. Dus we gaan nu twee keer in de maand op donderdagavond een voorstelling houden." Volgens Ad zal Theater Den Enghel complementair zijn aan De Maagd. "Voorstellingen die eigenlijk te klein zijn voor De Maagd kunnen bij ons terecht, maar bijvoorbeeld ook lokale (amateur)gezelschappen." Op dit moment is er door de coronamaatregelen plek voor ongeveer 65 mensen, maar dat is in de toekomst uit te breiden naar 160 tot 200 zitplaatsen. "We bieden alles aan, van A-artiesten tot amateurs." Artiesten die op gaan treden in Den Enghel zijn onder andere Maarten van Rossem, Joris Linsen & Caramba, Spinvis en Kirsten van Teijn. De eerste voorstelling is op donderdag 19 september. Kaartjes zijn te koop via www.theaterdenenghel.nl

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief