Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Pastoor Verbeek blij met versoepelingen: 'Ik verwacht dat het weer snel op gang komt'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Pastoor Paul Verbeek is blij met de versoepelingen vanuit het Rijk. Mocht hij eerst maar dertig mensen binnenlaten in de kerk, nu zijn dat er zo'n honderd. Toch zijn de diensten nog niet zoals eerst. "Het is een heel getel", lacht de pastoor.

"We hebben uiteraard naar de persconferentie gekeken en we waren net in overleg over de nieuwe protocollen", vertelt Verbeek. "Voor de parochie is het natuurlijk verheugd nieuws dat we weer honderd mensen mogen ontvangen." Zowel in de Gertrudiskerk als in de Lourdeskerk kunnen met de 1,5 meter afstand ongeveer honderd bezoekers terecht.

Voor de Gertrudiskerk is dat precies goed, voor de Lourdeskerk is dat eigenlijk te weinig. "Voor de coronaperiode ontvingen we tijdens de zondagsdienst tussen de 200 en 250 personen, dus daar redden we het niet met honderd mensen." Mensen kunnen bij de Lourdeskerk dan ook een plaatsje reserveren en waar mogelijk wordt bekeken of mensen bijvoorbeeld op zaterdag naar de dienst kunnen komen, omdat die wat rustiger is. "Ik verwacht wel dat het weer snel op gang komt. We zaten de afgelopen weken steeds zo aan de 30", vertelt Verbeek.

Toch ziet het er wel iets anders uit in de kerk. Vooral het ter communie gaan is veranderd. "Ikzelf of mijn collega staat aan de ene kant van een scherm en degene die ter communie gaat aan de andere kant. Met een liturgisch pincet wordt de hostie overhandigd. Dat gebeurt uiterst respectvol", stelt Verbeek. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief