Afbeelding
Foto: Dick Vermaas

Bergse culturele instellingen luiden noodklok: 'Bezuinigingen zijn rampzalig voor sector'

Door: Bregje Kop Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Meerdere Bergse culturele instellingen doen een noodkreet. Zij vinden de voorgenomen bezuinigen, opgenomen in het Focusakkoord, 'rampzalig' voor de culturele sector. "Als we niet uitkijken zal het huidige bestuur van de stad één van de belangrijkste pijlers van Bergen op Zoom en de Brabantse Wal in 1 jaar volledig te niet doen."

Woensdagavond organiseerden meerdere Bergse culturele instellingen een persconferentie. Daar luidden zij gezamenlijk de noodklok over de voorgenomen bezuinigingen. "Sinds de tweede wereldoorlog, dus in meer dan 75 jaar is er in Bergen op Zoom een voor Nederland unieke evenementencultuur opgebouwd", aldus de organisaties. "De voorgenomen bezuinigingen, opgenomen in het Focusakkoord, zouden rampzalig zijn en bedreigen rechtstreeks het voortbestaan van deze cultuur. Als we niet uitkijken zal het huidige bestuur van de stad éénvan de belangrijkste pijlers van Bergen op Zoom en de BrabantseWal in 1 jaar volledig te niet doen."


Bergse Reuzenstoet. Foto: Hans de Bot

De organisaties willen het belang van hun evenementen voor de stad belichten en de consequenties benomen als deze evenementen niet meer door de gemeente ondersteunt worden. "De evenementen zijn zowel op cultuur-maatschappelijk vlak van zeer groot belang, als sociaaleconomisch zeer waardevol. En daarmee ònmisbaar voor de stad."

Ook zijn de organisaties ervan overtuigd dat hun evenementen de aantrekkelijkheid en leefbaarheid in Bergen op Zoom verhogen. "Wie wil er wonen in een stad waar niks gebeurt op cultureel vlak?", stellen de instellingen. "Dus, waarom bezuinigen op subsidies, die uiteindelijk de stad het meervoudige opleveren?"

Bezuinigingen

Toch begrijpen de organisaties ook dat er in Bergen op Zoom bezuinigd moet worden. "Maar we schrikken wel van de ongenuanceerdheid en oppervlakkigheid waarmee het huidige college aan de slag wil gaan. Een dialoog met de organisatoren van evenementen zou toch veel meer op zijn plaats zijn."


Maria Ommegang Foto: Lucienne de Brabander

Klemmend beroep

De instellingen doen daarom een klemmend beroep op de raad en het college. "Ga met ons het gesprek aan om de inzet van de vrijwilligers, de organisaties van de evenementen en daarmee het culturele veld, zoals dat de afgelopen 75 jaar is ontstaan, voor de stad en de regio te behouden. We nodigen hierbij alle betrokken partijen voor uit."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief