Xandra Luijks ontwerpt en maakt haar eigen unieke sieraden FOTO GEA VRIENS
Xandra Luijks ontwerpt en maakt haar eigen unieke sieraden FOTO GEA VRIENS Foto: Gea Vriens

Goudsmid Xandra Luijks viert 25-jarig bestaan

Door: Eduard van Elsacker Bedrijvig Nieuws

BERGEN OP ZOOM - Goudsmid Xandra Luijks viert dit jaar haar vijfentwintig jarig jubileum. Haar winkel annex atelier met de naam ‘Xymbols’ bevind zich in het centrum van Bergen op Zoom. Daar maakt en verkoopt ze niet alleen unieke sieraden maar geeft ze ook workshops en cursussen.

DOOR GEA VRIENS

Als kind van acht jaar wist Xandra al dat ze goudsmid wilde worden. Na het Moller in Bergen op Zoom is ze in 1991 naar de vakschool Schoonhoven gegaan, een opleiding voor onder andere goud- en zilversmeden. In 1996 heeft ze deze opleiding succesvol afgerond en zich direct ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze werkte de eerste tien jaar nog parttime als tandtechnicus en daarnaast in haar atelier aan huis om haar eigen zaak op te bouwen. In de loop van de jaren is ze volledig als goudsmid gaan werken vanuit haar atelier. Onder de naam Xymbols heeft ze een aantal jaar geleden haar bedrijf uitgebreid, met als kers op de taart, haar eigen winkel aan de Wouwsestraat 3 in Bergen op Zoom. Hier ontwerpt en maakt ze haar eigen unieke sieraden, veelal aan de hand van een opdracht. Naast haar eigen sieraden verkoopt ze ook sieraden van ‘La Mollla’, Apero en Jeh. Ook geeft ze hier workshops en cursussen in kleine groepjes zodat de sfeer en begeleiding goed is.

‘ik hou van het verhaal achter een sieraad’

Uniek

Xandra vertelt: ”ik houd van het verhaal achter een sieraad en dat laat ik in het ontwerp terugkomen”. De persoonlijke benadering van een klant is voor Xandra erg belangrijk. Ze wil geen dertien in een dozijn winkel zijn. Zo heeft ze trouwringen gemaakt voor een echtpaar wat het leven wilde ‘vieren’, ze werden allebei veertig, hadden een gezin van vier personen, dus moest er een vier in de ringen verwerkt worden; verborgen symbolen, die alleen zichtbaar zijn voor de drager, daar houdt Xandra van. Ook verwerkt ze vingerafdrukken of as in een sieraad als aandenken. “Omdat het vaak hele persoonlijke verhalen van klanten zijn ga ik daar respectvol mee om”, vertelt Xandra. De inspiratie haalt ze onder andere uit de organische, ruwe vormen van het metaal en de eigenschappen ervan.

Om toch steeds weer iets nieuws te kunnen laten zien probeert Xandra ook allerlei nieuwe technieken uit. Op dit moment is ze bezig met Keum-boo. Dit is een oude Koreaanse techniek waarbij er dun bladgoud op zilver wordt aangebracht. Wanneer je op zoek bent naar een mooi en uniek sieraad met een ziel, dan is een bezoek aan Xymbols zeker de moeite waard.

Xymbols.com - Wouwsestraat 3 - 4611 PK Bergen op Zoom - Tel: 0164-260188 / 06 -24814134 -info@xymbols.com - www.xymbols.com



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief