Afbeelding
Foto: MARJAN STOLK

Rector Leon de Rond blikt terug op een bizar schooljaar

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Handen ontsmetten en daarna via pijlen op de vloer die eenrichtingsverkeer aangeven op gepaste afstand naar het kantoor van rector Leon de Rond. Daar aangekomen wordt eerst de tafel gepoetst voor we aanschuiven om terug te blikken op een opmerkelijk schooljaar. ‘Het nieuwe normaal’ is binnen de gebouwen van ’t Rijks dagelijkse kost.

DOOR MARJAN STOLK


Toen begin maart de coronacrisis zich in Brabant duidelijker begon te manifesteren werkte men op RSG ’t Rijks al voor de officiële sluiting van de middelbare scholen razendsnel aan de ontwikkeling van een online lessysteem dat naast het normale online werksysteem zou kunnen functioneren. “We waren net klaar toen de sluiting van de school een feit werd en zo konden wij vanaf dag één ons systeem direct inzetten. In dat systeem was een rol voor de leerlingen, de docent maar ook voor de ouders weggelegd. Onze leerlingen hebben dus eigenlijk geen dag zonder onderwijs gezeten”, vertelt rector de Rond.

Videoverbinding
Niet alle docenten waren thuis in het lesgeven via een videoverbinding dus werd er een helpdesk georganiseerd door collega-docenten die daar al ervaring in hadden. "Leerlingen zullen af en toe best hartelijk hebben gelachen want bloopers kwamen regelmatig voor." Waar de ene leerling thuis zijn draai goed kon vinden was het voor de ander een lastige opgave om op afstand te blijven presteren. "Wij hebben er bewust voor gekozen om onze school nooit te sluiten. De leerlingen konden gewoon naar school komen. Daar waren teamleiders, docenten en onderwijsondersteunend personeel aanwezig om vragen te beantwoorden en assistentie te verlenen. Vanaf het begin werd hier door zo’n vijftig leerlingen gebruik van gemaakt, in het begin alleen op vrijwillige basis.

Begeleiding
Later kwamen daar de kinderen bij waarvan wij via het online systeem constateerden dat zij thuis onvoldoende werkten omdat zij geen gemaakt werk doorstuurden. Deze kinderen hebben wij toen zelf terug naar school gehaald. Daar kregen zij op anderhalve meter afstand begeleiding. "Zo hebben wij alle kinderen aan het werk kunnen houden", stelt Leon de Rond tevreden.Toch is het onvermijdelijk dat er consequenties zitten aan het sluiten van de scholen en dit geldt volgens rector de Rond vooral voor de klassen die volgend jaar eindexamen moeten doen.

Nu de school weer gedeeltelijk open is wordt er met man en macht gewerkt om achterstanden weg te werken. Om dit te kunnen doen heeft ’t Rijks alle gymzalen omgetoverd tot leslokalen op anderhalve meter en in Het Groot Arsenaal zijn nog eens acht grote ruimtes gehuurd zodat er aan volledige klassen lesgegeven kan worden volgens een normaal rooster.

Diploma's
Op tafel liggen 530 diploma’s klaar die op 1 juli per klas uitgereikt gaan worden. Er ging een enorme logistieke operatie aan vooraf om mogelijk te maken dat iedere geslaagde leerling in aanwezigheid van de ouders het diploma op een persoonlijke manier ontvangt.Eerder ontvingen de geslaagden online een cijferlijst. Bovendien werd er, naast de traditionele vlag, door de plaatselijke bloemist een bloemetje thuisbezorgd!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief