Afbeelding
Foto: NICKFRANKEN.COM

Stichting Sint Nicolaas neemt afscheid van Zwarte Piet

Door: Bregje Kop Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Stichting Sint Nicolaas heeft besloten afscheid te nemen van Zwarte Piet. "De verandering die we nu doorvoeren is niet anders, niet meer en niet minder als het resultaat van eerder onderzoek. Wel brengt de actualiteit deze verandering in een stroomversnelling."

Stichting Sint Nicolaas werkt momenteel aan de plannen voor het aankomende Sinterklaasfeest. "Bij het maken van die plannen vraagt een stroom van reacties en vragen die bij de stichting binnen komen de aandacht", laat de stichting weten. "De vragen en reacties hebben alles te maken met de actuele ontwikkelingen." Hiermee doelt de stichting op de Black Lives Matters-discussie. 

De actualiteit brengt ook de emoties rondom het uiterlijk van de pieten in een stroomversnelling. "Het zijn reacties van inwoners op persoonlijke titel, van basisscholen en van andere samenwerkingspartners van Stichting Sint Nicolaas. Zij hebben veel waardering voor de sinterklaasactiviteiten van de stichting en dragen het feest een warm hart toe. Maar wel spreken zij de wens uit om het uiterlijk van de pieten mee te laten veranderen met het uiterlijk zoals elders in ons land gebeurt", laat de stichting weten.

Besluit

"Het is daarom dat het bestuur nu de beslissing neemt, om het uiterlijk van de pieten aan te passen. We stappen af van de traditionele manier van egaal donker schminken en van uitsluitend kroesharen", laat de stichting weten. "We geven de pieten een uitstraling die past bij de nostalgie van het Sinterklaasverhaal; de Sint brengt cadeautjes, de pieten brengen die door de schoorsteen bij de kinderen en worden zwart van het roet."

Tijdsgeest

Al in een eerder stadium deed Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom onderzoek naar de mogelijke aanpassingen in het uiterlijk van de pieten. "De verandering die we nu doorvoeren is niet anders, niet meer en niet minder als het resultaat van eerder onderzoek. Wel brengt de actualiteit deze verandering in een stroomversnelling. Het bestuur realiseert zich dat deze aanpassing voor de een aansluit bij de eigen gevoelens en voor de ander (nog) niet. Het is de tijdsgeest die deze aanpassing vraagt en de stichting hoopt op het begrip van haar publiek. Woensdag 15 juli zijn de medewerkers van de stichting als eersten op de hoogte gebracht."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief