Martinuskerk Halsteren.
Martinuskerk Halsteren. Foto: Toni Raats

Het carillon van Halsteren klinkt als een klok

Sport en vereniging

HALSTEREN - Het carillon van Halsteren klinkt als een klok en dat is op zich vanzelfsprekend. Maar wel is nieuw dat de fraaie beiaard in de toren van de St. Martinuskerk vanaf dit jaar een kleine concertserie kent op de zomeravonden. Op woensdag 5 en 19 augustus en 2 september steeds tussen 19:30 en 20:30 worden speciale concerten gegeven. 

De beiaardier uit Sluis, Piet Hamelink opent de serie op 5 augustus. Hij zal een gevarieerd en luchtig programma spelen met werk van Schubert en Beethoven maar ook werk van de Beatles en Billy Joel.

19 augustus speelt Janno den Engelsman, stadsbeiaardier van Bergen op Zoom en 2 september eindigt de serie met Toni Raats, stadsbeiaardier van Roosendaal. Toni Raats nam vanaf 1998 het stokje over in samenwerking met de toenmalige stadsbeiaardier van Bergen op Zoom, Theeuw Ambagts. Zo werd de beiaard door het Jaar heen regelmatig bespeeld.

Vaste tijden

Vanaf dit jaar zal de beiaard afwisselend door Janno den Engelsman en Toni Raats op vaste tijden worden bespeeld op de 1e, 3e en 5e zaterdagen in de maand tussen 13:00 en 14:00 uur. Zij gaan daarmee een unieke samenwerking aan waarmee de beiaard een waardevolle plaats in het Halsterse culturele leven kan krijgen. Al is de beiaard aan de buitenkant niet zichtbaar, ze zal dus wel regelmatiger hoorbaar worden. Het is zeker leuk om rond de St. Martinuskerk te komen luisteren.

De opening van de nieuw aangelegde veilige trap, laat vanwege Corona nog even op zich wachten, maar maakt in de toekomst torenbezoek ook voor publiek en educatie voor kinderen makkelijker mogelijk.

Unieke muzikale beleving

Programma’s zijn aan de toren gratis verkrijgbaar. Luisteren kan goed rondom de toren en nabije omgeving of met een hapje en een drankje vanaf het terras van het oude raadhuis. De beiaardconcerten zorgen voor een unieke muzikale beleving van de zomeravond in hartje Halsteren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief