Foto:

Verborgen Vesting opent vanaf 8 augustus de deuren

BERGEN OP ZOOM - De Verborgen Vesting, verscholen onder het Hof van Asselbergs, opent vanaf 8 augustus officieel de deuren. Bezoekers kunnen vanaf dat moment terecht in het 'nieuwste' monument van Bergen op Zoom. Een bezoek aan deze kelder neemt je mee naar het roemruchte verleden van Bergen op Zoom.


Wat is een vesting en waarom was Bergen op Zoom zo’n roemruchte vesting die bijna onneembaar was? Wat gebeurt er binnen een vesting en waarom ging het mis in 1747?  Dit en meer hoort, ziet en ervaart men tijdens een rondleiding in de Verborgen Vesting die ongeveer een uur duurt. 

Gidsen van SBM maken het interactief; zij hebben kennis en beleving aan het vestingrelict toegevoegd. Lopend en trap-afdalend door de vestingkelder vertellen onder andere drie grote bioscoopschermen het indrukwekkende en soms hartverscheurende verhaal. 

In 2017 stuitte men bij de bouw van Hof van Asselbergs op deze unieke ondergrondse archeologische vondst. Diverse overleggen met Stadlander (eigenaar van Hof van Asselbergs), de Nederlandse Bouwunie en de gemeente Bergen op Zoom maakten dat uiteindelijk de vestingkelder onderdeel is van een nieuwbouwproject dat in 2019 werd opgeleverd. “Het voor Bergen op Zoom unieke vestingrelict uit een bouwperiode van begin 1700 laat bijzondere details zien zoals de traptoren, een ondergronds gangenstelsel en een fougasse (kruitbunker)”, aldus portefeuillehouder Patrick van der Velden. “De gelaagdheid van de plek is compleet omdat je je als bezoeker onder de funderingen en installaties van bovenliggende woningen bevindt.” De wethouder is zeer trots op het zichtbaar maken van dit vestingrelict en bedankt alle partijen die dit mogelijk gemaakt hebben. 

Reserveren kan via SBM en VVV. De kosten zijn 8 euro pp en 4 euro voor kids t/m 12 jaar. Meer info zoals openingstijden zijn te vinden op de websites van SBM en VVV.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Balieverkoop medewerker

Sint Anthonis

Orderpickers/inpakkers

Etten-Leur, Roosendaal

Betrouwbare chauffeur

Etten-Leur

Productiemedewerkers diverse afdelingen

Oosterhout

Bezorger Altena Nieuws

Almkerk, Hank, Nieuwendijk