Joris Stoop: 'Er is toch niets mooiers dan je eigen bier brouwen'
Foto: Marjan Stolk

Joris Stoop: 'Er is toch niets mooiers dan je eigen bier brouwen'

BERGEN OP ZOOM - Vandaag is de internationale Dag van het Bier. Een goed moment dus om lokale biertjes extra 'in the picture' te zetten, want vooral lokale biertjes zijn bezig met een opmars. Dat weet ook Joris Stoop uit Bergen op Zoom. Al ruim tien jaar brouwt hij zijn eigen bier. Sinds oktober 2018 doet hij dat samen met Rick Donders en Maarten Touw onder de noemer van Brouwerij Sterck. "Er is toch niets mooiers dan je eigen bier brouwen", stelt Joris.


De drie heren hebben allemaal als hobbybrouwer een band met het Bergse Biergilde én het Bergse Bierfestival. "Daar zagen we veel lokale brouwers voorbijkomen, maar er was geen enkele brouwerij uit Bergen op Zoom. Toen besloten we om zelf een brouwerij te starten." Zo gezegd, zo gedaan. Al komt daar wel het een en ander bij kijken. Er werd een pand gevonden in de Bosstraat en vervolgens moesten alle vergunningen geregeld worden. "Dat was in 2018 en in maart 2019 zijn we begonnen met ons eerste biertje." 

Inmiddels zijn er drie officiële bieren en de vierde is in ontwikkeling. "Daarnaast komen we eens in de zoveel tijd met een beperkte oplage van een apart biertje dat bijvoorbeeld gerijpt is in een wijnvat." De bieren worden in fles verkocht bij cafés en slijterijen en sinds kort zijn er verschillende cafés die de bieren van Brouwerij Sterck op tap verkopen. 

De bieren vinden dan ook gretig aftrek, maar de capaciteit van de heren is zo'n 1500 liter per maand. "We hebben nu bijvoorbeeld aanvragen liggen van café's, maar daar moeten we even goed naar kijken." Omdat de mannen een fulltimebaan hebben, wordt er vooral in de avonduren en in de weekenden hard gewerkt op de brouwerij. "Maar we gaan er nog steeds met veel plezier naartoe", besluit Joris.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief