Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei

'Parttime werken gaat je niet lukken met een eigen bedrijf'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts wakker van. In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Janny Hazelet. 

In 1985 rolde ze onverwacht in het ondernemerschap en 35 jaar later bevalt het haar nog steeds. Janny Hazelzet van Hazelzet Administratie Service nam het boekhoudbureau over waar ze toentertijd in loondienst werkte. Ondertussen heeft ze alweer jarenlange ervaring in diverse gebieden met betrekking tot de boekhouding - van jaarrekeningen tot fiscaal advies.

Hoe was je als kind?
Ik was meer het verlegen type. In mijn jeugd was ik vaak creatief bezig. Zaken als handwerken en handenarbeid lagen mij wel. Als kind wist ik eigenlijk nooit wat ik later wilde worden. Na de MAVO ben ik gaan werken en kwam ik terecht op de boekhouding van een bedrijf. Na negen maanden werken besloot ik om weer terug naar school te gaan om de HAVO af te maken. Daarna is mijn interesse in het boekhouden gegroeid en ben ik ook cursussen in die richting gaan volgen.


Was je ooit van plan een bedrijf te starten?
Nee, dat is vrij spontaan gebeurd. Ik werkte bij een boekhoudbureau in Breda. Op een gegeven moment wilde ik meer thuis gaan werken, want we hadden zelf een computer aangeschaft. Mijn werkgever ging voor langere tijd naar het buitenland en kwam onverwacht met de vraag of ik zijn klanten wilde overnemen. Het leek me leuk, dus ik liet die kans niet aan me voorbij gaan. Mijn mening bij dat soort gelegenheden is: Denk er eerst goed over na en als je voelt dat je het wilt, grijp die kans dan!


Nooit spijt gehad van die beslissing?
Nee, nog nooit. Sommige zaken liepen wel heel anders dan ik dacht. Ik werkte in eerste instantie parttime in loondienst en dacht dat gewoon aan te houden. Nou, dat gaat je niet lukken met een eigen bedrijf!


Heb je altijd kantoor aan huis gehad?
De eerste vestiging in Breda was zelfs op een kamer in ons huis. Er kwam een moment dat we uit ons jasje groeiden en ik meer behoefte kreeg aan meer eigen ruimte. Alles moest in één kamer gebeuren en dat was niet meer prettig. Mijn man en ik zijn hard gaan zoeken naar de perfecte locatie en die vonden we uiteindelijk in Kruisland. Een fijne omgeving, midden in de polder en het kantoor apart aan huis. Gelukkig kan ik me ook goed van mijn werk afsluiten. Als ik op kantoor de deur sluit, dan schakel ik ook meteen over naar privé. Er loopt wel eens iets uit, maar het moet niet te gek worden.


Heeft het ondernemen jou als persoon ook veranderd?
Als je eenmaal gaat ondernemen, kom je in een heel andere wereld terecht dan wanneer je als werknemer door het leven gaat. Je gaat anders denken en zaken vanuit een ander perspectief bekijken. Dat had bijvoorbeeld ook invloed op mijn vriendschappen. Persoonlijk vind ik het een hele verrijking om beide kanten gezien te hebben, zowel die van werknemer als werkgever. Als werknemer kun je je niet altijd voorstellen hoe lastig het soms is als ondernemer.


Wat vond je het meest uitdagend?
Klanten werven was voor mij een enorme uitdaging. Ik vond mezelf verkopen best wel een ding. Van nature ben ik niet heel erg naar buiten tredend. Ik volgde af en toe trainingen, zoals telefonische verkoop. Daar heb ik ook wel dingen uit kunnen halen en toegepast.


Hoe kwam je aan klanten?
Ik woonde bij mijn eerste vestiging nog in een doorgaande straat. Mijn bord hing aan de gevel en daar kwamen mensen op af. Eerlijk gezegd had ik niet veel reclame nodig, klanten kwamen ook via via binnen. Toen ik naar Kruisland was verhuisd, had ik me niet gerealiseerd dat het daar veel anders zou zijn. We zitten hier aan een weg die amper wordt bereden, dus een bord in de tuin had weinig nut. Na een half jaar kwam ik erachter dat er wat verloop was. Ik realiseerde me best laat dat ik te weinig klanten had. Er moest iets gebeuren. Toen heb ik echt moeite moeten doen om eruit te komen en reclame te maken, zoals adverteren in De Bode. Ik heb daarvan geleerd dat het belangrijk is om promotie te maken, vooral als het goed gaat en niet te wachten tot je in een dip zit.


Wat vind je zo leuk aan je werk?
Veel mensen denken dat administratiekantoren met name te maken hebben met droge cijfers, maar dat is niet mijn mening. Het mooie is dat achter die cijfers een heel verhaal zit van een onderneming en de ondernemer. Ons doel is om de ondernemer te steunen in zijn bedrijfsvoering. We kunnen zaken tijdig ontdekken en adviseren ook op verschillende gebieden. Sommige zaken sluipen er langzaamaan in. Ondernemers zitten vaak zelf niet met hun neus bovenop de cijfers. Bepaalde zaken kunnen flinke nadelige gevolgen hebben, zoals het oplopen van debiteuren. Dat kun je niet te lang laten dobberen, anders worden de rekeningen misschien helemaal niet meer betaald. Soms worden de marges ook krapper en dat zien ondernemers zelf niet meteen aan de cijfers. Het kan zo maar dat de leverancier zijn prijzen heeft verhoogd, maar het bedrijf zelf is vergeten om een prijsstijging in te voeren. Dat soort zaken ontdekken wij vaak gelukkig op tijd. En dat is bijzonder werk.


Spreek je veel andere ondernemers?
Ik ben een tijd lid geweest van een ondernemersvereniging voor vrouwelijke ondernemers: Gaja. Er was dan altijd wel iemand die haar bedrijf presenteerde en tijdens die bijeenkomsten werden ook regelmatig workshops gegeven. Het netwerken was altijd erg gezellig. Tegenwoordig ben ik nog lid van het Ondernemers Platform Steenbergen en ik ben lid van KantorenNetwerk. Dat is een kleine club vakgenoten. We overleggen vier keer per jaar, en mocht het nodig zijn dan vangen we het werk op van het lid die voor langere tijd is uitgeschakeld door ziekte. Dat is een geruststellende gedachte. We willen er nog leden bij hebben, dus collega's, meldt je aan!


Met wie zou jij eens aan de keukentafel willen zitten?
Met Barbara van de Born, één van de oprichtsters van Gaja. Dat is iemand die veel heeft gestudeerd en op haar manier haar weg heeft gevonden. Ik zou haar wel eens willen spreken over bepaalde keuzes die ze heeft gemaakt in haar leven. Zij kwam geregeld voorbij in mijn leven, maar ondertussen is het alweer een tijd geleden dat ik haar heb gezien.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief