Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Burgemeester Petter: 'We gaan strenger handhaven, ook achter de voordeur'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Frank Petter kan de Belgen officieel niet weren uit de Markiezenstad. Dat zou vanuit de landelijke overheid moeten komen. Toch zou hij het erg fijn vinden als er op dit moment wat minder Belgen naar Bergen op Zoom zouden komen. "We zien de Belgen altijd graag komen, maar nu even niet."

Dat zei burgemeester Frank Petter maandagmiddag tijdens een speciale persbijeenkomst. Bergen op Zoom heeft de afgelopen dagen ook landelijk het nieuws gehaald, vanwege de nieuwe brandhaard die hier is ontstaan. Van de 965 Bergenaren die van 1 tot en met 9 augustus getest werden op het coronavirus, zijn er 139 mensen positief getest. Dat is ruim 14 procent en daarmee ligt Bergen op Zoom ruim boven het landelijk gemiddelde van 2,3 procent.

Offerfeest

Een groot deel van de besmettingen bevindt zich in de Marokkaanse gemeenschap, stelde Petter. Oorzaak zou onder andere het Offerfeest kunnen zijn waarbij normaal gesproken veel mensen bij elkaar komen. "Dat is zeer waarschijnlijk de reden van deze brandhaard", stelde Petter. De moskee wordt daarom de komende tijd voorlopig nog even dichtgehouden.

Hygiëne

Maar, Petter stelde dat er ook wordt ingegrepen bij supermarkten én de horeca. "We merken dat vooral bij supermarkten er de klad een beetje in was gekomen." Supermarktmanagers zijn dan ook aangesproken op de hygiëneregels en volgens de burgemeester is dat meteen opgepakt. Ook in het uitgaansleven en bij horecagelegenheden wordt sinds zaterdag strenger gecontroleerd op aantallen aanwezigen en het opvolgen van de regels. 

Handhaving

"We hebben extra handhaving ingeschakeld, onder andere onze mensen van parkeerbeheer gaan helpen bij het handhaven van de coronamaatregelen én we hebben ook hulp aangeboden gekregen vanuit Roosendaal." De komende tijd wil Petter dan ook strenger handhaven, ook achter de voordeur. "We gaan hard optreden als we merken dat mensen zich niet aan de regels houden."

Monitoren

De komende tijd worden iedere dag de cijfers gemonitord. Op basis van die cijfers wordt donderdag bekeken of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een mondkapjesplicht zoals eerder in Rotterdam en Amsterdam is ingevoerd. "We bekijken het dag tot dag."

Lijst Linssen heeft zich na de persconferentie meteen uitgesproken over de 'aangescherpte maatregelen'. Lijst Linssen wil dat Bergen op Zoom op oranje gaat. "Mondkapjes moeten wat ons betreft tevens verplicht worden in winkels en op drukke locaties. Daarnaast moet er strenger gehandhaafd worden in supermarkten en recreatiegebieden (o.a. aan de Boulevard en De Bergse Heide). We zijn klaar met dit pamperbeleid!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief