Afbeelding
Foto: Brabantse Delta

Onttrekkingsverbod voor Auvergnepolder vanwege blauwalgen

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALSTEREN - Waterschap Brabantse Delta stelt een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in voor de Auvergnepolder. Dit besluit is genomen om de verspreiding van blauwalgen te voorkomen.

In het water van de Auvergnepolder zijn hoge concentraties blauwalgen aangetroffen. "Normaal gesproken laten we water vanuit het Schelde-Rijnkanaal naar de Auvergnepolder lopen. Dat doen we met inlaten", vertelt droogtecoördinator Jeroen Tempelaars. "Tot nu toe hebben we dat ook steeds gedaan. Maar de kwaliteit is flink achteruit gegaan door de groei van blauwalgen. Om te voorkomen dat de blauwalgen ook in de polder terechtkomen, sluiten we nu de inlaat." Blauwalgen zijn namelijk slecht voor de waterkwaliteit en vormen een bedreiging voor de volksgezondheid.

Tegelijkertijd met het sluiten van de inlaat, stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in voor de Auvergnepolder om het water zoveel mogelijk op peil te houden. Dat is nodig omdat door een lage waterstand schade aan oevers en kaden kan optreden en de kans op sterfte van dieren en planten in het water stijgt. "Er is in dit poldergebied geen andere mogelijkheid om water aan te voeren en de watergangen op peil te houden"

Blauwalg is in kleine hoeveelheden altijd aanwezig in oppervlaktewater, maar door het warme weer is de hoeveelheid blauwalg sterk toegenomen. ‘De afgelopen maanden was de situatie met betrekking tot blauwalg goed beheersbaar’, zegt droogtecoördinator Jeroen Tempelaars. ‘Maar door de hoge temperaturen van de afgelopen week is de hoeveelheid blauwalg in dit gebied sterk toegenomen.’ Hoe lang de sluiting van de inlaten duurt is nog onbekend. Dat hangt af van de ontwikkeling van de hoeveelheid blauwalg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief