Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Juvenaat: 'We willen de lessen weer zo 'normaal' mogelijk maken'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De tweede helft van het schooljaar 2019/2020 moesten rector Marie-Antoinette van Steijn en haar collega's van Het Juvenaat in Bergen op Zoom vooral anticiperen op de maatregelen rondom het coronavirus. Het einde van het schooljaar was dan ook bijzonder te noemen. Dit schooljaar wil ze zich vooral weer richten op datgene waar zij het best in zijn: onderwijs geven. "We weten dat het virus er is, maar we gaan wel terug naar onze corebusiness."

Scholen moesten snel schakelen toen minister Arie Slob op zondag 15 maart vertelde dat zij dicht zouden gaan. "Maar gelukkig waren wij wel voorbereid", blikt Marie-Antoinette van Steijn, rector van Het Juvenaat, terug. "Natuurlijk waren we niet op alles voorbereid, maar we werkten bijvoorbeeld al heel veel met MS Teams. Daarnaast kom ikzelf uit Oost-Brabant en daar was het coronavirus al heftiger aanwezig dan in West-Brabant. Ik ging er al vanuit dat de scholen ieder moment dicht konden gaan."

Nog voor die zondag 15 maart waren Marie-Antoinette en haar collega's dan ook al bezig met lessen online zetten op Teams. "Dus toen het hoge woord eruit kwam, waren we binnen twee dagen online en we hebben meteen expertclubjes opgericht om elkaar te helpen." Er werden instructiefilmpjes gemaakt, online lessen gegeven en dat werkte allemaal prima. Toch was het in die tweede helft van het schooljaar vooral anticiperen op de coronamaatregelen. "Iedereen is overvallen door Covid-19, maar inmiddels weten we dat het virus onder ons is. Het kan hier voorkomen of bij de buren en daar hoeven we niet bang voor te zijn. Daarom gaan we dit schooljaar ons weer gewoon focussen op onze corebusiness: onderwijs geven. Is dat met volle klassen? Prima! Met halve klassen? Ook goed. Is dat digitaal? Dan kan dat ook."

Sowieso staat Marie-Antoinette ervoor open om meer digitaal onderwijs aan te bieden. "Er zijn heel veel meningen over digitaal onderwijs. We hebben afgelopen jaar allemaal geproefd van die manier van lesgeven en we moeten eigenlijk zelf experimenteren wat op de korte termijn wel werkt en wat niet." Leerkrachten krijgen daarom dit schooljaar de vrijheid om daarmee te experimenteren. "Maar, ze moeten dan wel onderzoeken of het werkt. We weten bijvoorbeeld dat kennisoverdracht prima digitaal kan, bijvoorbeeld via Youtubefilmpjes. Er zijn genoeg kinderen die op die manier tegenwoordig een muziekinstrument leren bespelen. Maar, zodra je gaat discussiëren over normen en waarden of gaat brainstormen kan je beter bij elkaar in een groep zitten." Digitaal lesgeven wordt daarmee gewoon één van de hulpmiddelen die een leerkracht in kan zetten. "We leven nu eenmaal in een digitale wereld, dus we gaan hier graag op verder."

Naast de verandering met digitaal lesgeven, verandert er voor de bijna 400 leerlingen van Het Juvenaat niet veel dit schooljaar. "We houden ons natuurlijk aan de RIVM-maatregelen. We stimuleren de leerlingen om vaak hun handen te wassen, we zetten de ramen open om te ventileren en er is meer afstand tussen het bureau van de leerkracht en de leerlingen." Wie een mondkapje wil dragen, krijgt die vrijheid. "Maar we willen de lessen weer zo 'normaal' mogelijk maken, dus geen rode vlaggen en stickers. Alle leerlingen weten wat Covid-19 is en hoe ze daarmee om moeten gaan."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief