Afbeelding
Foto: Gea Vriens

Triagist, een uitdagend en afwisselend beroep

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Een triagist werkt op een huisartsenpost. Zij is het eerste aanspreekpunt wanneer je telefonisch contact opneemt. Tijdens dit telefoongesprek moet de triagist gericht vragen stellen om duidelijk te krijgen wat de klachten zijn en binnen welke termijn hulp noodzakelijk is.

DOOR GEA VRIENS.

Edith Kaatman, teamleider van de huisartsenpost in Bergen op Zoom vertelt: “het is niet eenvoudig om geschikte kandidaten te vinden voor het werk van een triagist. Je moet voor jezelf, aan de hand van wat de patiënt vertelt, een toestandsbeeld creëren van de klacht. Het is heel belangrijk dat je snel kunt schakelen en situaties kunt inschatten”. Miranda Westdijk, teamleider van de huisartsenpost in Roosendaal vult aan: “daarnaast is het van belang dat je duidelijk kunt verwoorden naar de patiënt welke stappen er worden genomen en waarom. De patiënt kan niet altijd goed inschatten welke medische hulp noodzakelijk is. De triagist ziet het bredere plaatje vandaar dat er ook veel vragen gesteld worden.”

Opleiding

Triagist wordt je niet zomaar. Nadat je de opleiding voor doktersassistente of verpleegkundige hebt afgerond volgt er nog een tweejarige interne opleiding. Deze erkende opleiding wordt door de huisartsenpost zelf gegeven en bestaat uit een inwerktraject van een half jaar waarna je, met een begeleider, meer zelfstandig gaat werken. Omdat je goed op de hoogte moet zijn van alle medische zaken is scholing een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Ook na het voltooien van de opleiding vindt er regelmatig bijscholing plaats. Daarnaast worden de telefonische gesprekken opgenomen en later terug geluisterd om eventuele verbeteringen door te voeren. “Je krijgt natuurlijk allerlei verschillende mensen aan de telefoon en daar zitten ook wel eens lastige gesprekken bij. Daar moet je wel mee om kunnen gaan”, vertelt Edith.

Diverse taken

De huisartsenposten van Bergen op Zoom en Roosendaal hebben zo’n 240.000 mensen die gebruik maken van de huisartsenpost. “Bij drukte kunnen wij telefonisch samenwerken met de posten Etten-leur en Breda en wisselen wij onderling wel eens medewerkers uit om elkaar te ondersteunen,” vertelt Miranda”. De triagist bepaalt aan de hand van een aantal vragen welke actie nodig is om de juiste zorg te leveren. Dit kan de inzet van een ambulance zijn, een visite door de huisarts, een consult op de post of een advies.

Daarnaast assisteer je de aanwezige huisartsen bij bijvoorbeeld het hechten van een wond of het geven van injecties”, legt Miranda uit. Elk telefoongesprek wordt door de triagist genoteerd en binnen een uur door de huisarts beoordeeld.

Zorg

Tijdens de weekenddagen is de personele bezetting het grootst met 3 huisartsen en 4 triagisten. In de avonden zijn er 2 artsen en 3 triagisten en in de nacht 1 huisarts en 1 triagist. Omdat de zorg altijd gegarandeerd moet zijn is er bij grote drukte een huisarts/triagist oproepbaar.

“Het werk van een triagist is niet eenvoudig maar zeker afwisselend, spannend en elke dag weer anders”, besluiten Edith en Miranda.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief