Stadsgids Marieke: 'Ik vind het leuk om de jonge generatie te inspireren voor erfgoed'
Foto: VVV Brabantse Wal

Stadsgids Marieke: 'Ik vind het leuk om de jonge generatie te inspireren voor erfgoed'

Dat monumenten oud en stoffig zijn, daar klopt natuurlijk helemaal niets van. Dat vind ook Marieke van Loenhout (38) die als vrijwilliger bij Stadsgidsen Bergen op Zoom mensen rondleidt door De Grebbe en de Gevangenpoort.


"Ik vind het leuk om de jonge generatie te inspireren voor erfgoed. Als wij de verhalen uit het verleden niet doorvertellen, dan krijgt de volgende generatie die verhalen ook niet te horen. We moeten de kennis die we hebben blijven delen." Toch interesseerde Marieke zich niet altijd in monumenten. "Op school vond ik geschiedenis niet zo boeiend, maar in Bergen op Zoom zijn we toch een beetje Chauvinistisch. Het is enorm leuk om dingen over je eigen stad te weten."

Toch is er weinig belangstelling vanuit de jeugd, merkt Van Loenhout. "De School voor Geschiedenis brengt daar gelukkig de laatste jaren wel verandering in. De Open Monumentendagen vormen daarnaast ook een laagdrempelige manier om even te proeven aan die monumenten."

Als Marieke één favoriet monument zou moeten kiezen, is het toch de Gevangenpoort. "Dat vind ik zo'n ontzettend leuk monument. Ik woon er zelf vlakbij en als ik me dan inbeeld hoe dat vroeger is geweest, met die stadsmuren. Dat is zo indrukwekkend. Onlangs is er weer iets nieuws ontdekt over een tekst in de Gevangenpoort en dat is het mooie: je blijft nieuwe dingen ontdekken." Stiekem hoopt Marieke zelf ook ooit iets nieuws te ontdekken over de Gevangenpoort. "Maar dat zal pas na mijn pensioen zijn haha."

Overigens is de Grebbe volgens Marieke ook een aanrader. "Veel mensen denken bij de Grebbe aan het riool, maar het is veel meer dan 'alleen' een riool. Het is zo leuk om mensen daar meer over te vertellen."

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief