Verborgen Vesting geopend deuren tijdens Open Monumentendag
Foto: VVV Brabantse Wal

Verborgen Vesting geopend deuren tijdens Open Monumentendag

Bezoekers van de Open Monumentendagen kunnen dit jaar voor het eerst een kijkje nemen in de Verborgen Vesting onder het Hof van Asselbergs. Peter Vergouwen mag de mensen hier rondleiden. "Het is bijzonder om in zo'n 'nieuw' monument te mogen gidsen."


De Verborgen Vesting is sinds de eerste week van augustus toegankelijk voor publiek en sindsdien wordt het nieuwste monument van Bergen op Zoom goed bezocht. "Het zijn vooral mensen uit de gemeente Bergen op Zoom en qua leeftijden komt er echt alles voorbij, van jong tot oud", vertelt Vergouwen. De vestingwerken die je hier kan zien zijn tussen 1700 en 1744 gebouwd en in de loop van de eeuwen onzichtbaar geworden voor de mensen. Jarenlang was er niets te zien van deze enorme vestingwerken, tot nu. 

"Tijdens rondleidingen krijgen de mensen enorme projecties te zien en tussentijds kunnen ze door de vestingwerken lopen. Wij proberen voor de mensen een beeld te scheppen over hoe het destijds was. Dat is een mooie uitdaging voor ons als gidsen." Tijdens de Open Monumentendagen kunnen bezoekers een rondleiding boeken via de website. "De totale rondleiding duurt ongeveer één uur en die begint bij het station. Vanaf daar maken we een korte wandeling. We beginnen dus in de moderne tijd en uiteindelijk dalen we letterlijk af naar het verleden. Dat maakt het voor de bezoekers heel verrassend. Het is niet voor niets de Verborgen Vesting." 

Hoewel Peter Vergouwen er enorm van geniet om mensen rond te leiden door de Verborgen Vesting, kan hij niet zeggen dat het z'n favoriete monument is. "Dan zou ik andere monumenten tekort doen. Ik heb wel grote affiniteit en interesse in de vestingwerken, maar ik gids ook in de voormalige Synagoge en de Gevangenpoort en ze hebben allemaal iets bijzonders. Ieder monument heeft z'n aantrekkingskracht, maar dat moet je vooral zelf beleven."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief