In Memoriam: Bijen, de baas is niet meer
Erehaag voor overleden imker. FOTO JAN ZACHARIASSE
Erehaag voor overleden imker. FOTO JAN ZACHARIASSE

In Memoriam: Bijen, de baas is niet meer

HALSTEREN - Vroeger werd als een imker was overleden dit aan zijn bijen verteld en gelijktijdig werd gevraagd om voortaan voor de nieuwe baas te willen werken. Als dit verzoek niet werd gedaan was men bang dat de bijen van verdriet weg zouden kwijnen en geen honing meer zouden halen voor de achtergebleven gezinsleden.


Op woensdag 9 september vormden imkers met respect voor de coronaregels een erehaag bij bijenstal de Beijmoer aan de Kannewielseweg te Halsteren. Omdat het vanwege corona niet mogelijk was om allemaal aanwezig te zijn bij de afscheidsdienst werd op deze manier de laatste eer bewezen aan de onlangs overleden imker Johan Termorshuizen.

Vooraanstaand en toonaangevend lid 
Johan was een vooraanstaand en toonaangevend lid van Bijenhoudersvereniging de Wal van Brabant en was vaak op de bijenstal te vinden. De ervaring van 50 jaar bijen houden gecombineerd met voortdurende aanvulling van theoretische kennis maakte Johan tot een vraagbaak voor alle bijenhouders van de vereniging. Hij bezocht veel lezingen en studiedagen zowel in Nederland als in België en bracht de daarbij opgedane kennis en nieuwe ontwikkelingen over aan andere imkers. Als zoon van een gepassioneerd imker werd Johan al van jongs af aan vertrouwd met bijen en het was dan ook niet verwonderlijk dat ook hij imker werd.

Voorlichting
Johan hield niet alleen bijenvolken maar was ook zeer actief in het geven van voorlichting over bijen op scholen, marktjes enz. Zijn kennis over bijen wist hij perfect te combineren met zijn grote kennis van planten, zo kon hij redelijk goed inschatten op welke locatie bijen veel honing konden halen maar wist hij óók waar bijen nodig waren om tot een goed bestuivingsresultaat voor de planten te komen.

Initiatiefnemer
Johan was de initiatiefnemer om de kleine vergrijzende imkerverenigingen in de buurt samen te voegen tot een nieuwe, veel grotere, vereniging waardoor aan de leden steeds meer activiteiten kon worden geboden.
Dat had weer een groei van het aantal leden tot ruim boven de 100 als resultaat.

De bijenhoudersvereniging zal haar lid met de langste staat van dienst (precies 50 jaar) node missen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief