Afbeelding

Basisschool Lodijke aan de slag met E-waste

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Hoeveel verschillende grondstoffen zitten er in één telefoon? Dat is één van de vragen die Pepijn Rademakers afgelopen week heeft gesteld aan de kinderen van groep 6 van basisschool Lodijke in Bergen op Zoom. De kinderen deden allemaal een gok, totdat Rademakers het goede antwoord verklapte: “Het zijn er 46”.

De vraag van Pepijn Rademakers vormde slechts een klein onderdeel van het gastcollege dat hij gaf aan de 24 leerlingen van de Lodijke. Zij gaan namelijk vanaf deze week aan de slag met een heuse E-waste Race. “Weten jullie wat E-waste eigenlijk betekent?”, wilde hij dan ook weten van de kinderen. Dat ‘waste’ verspilling betekent, dat weten de meeste kinderen wel. Dat die ‘E-’ voor elektronisch staat, dat wisten ze niet. “We gaan dus met z’n allen een wedstrijdje doen, om verspilling van elektrisch afval zoveel mogelijk tegen te gaan”, vertelde Rademakers.

Openschroeven

Want, in dat elektronische afval zitten heel veel grondstoffen die we kunnen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan goud, zilver en andere metalen. “Ga nou niet je telefoon open schroeven, want dat goud is heel lastig eruit te krijgen en het levert je niets op. Maar als we alles inzamelen, dan is dat veel beter voor het milieu”, vertelde Rademakers.

Wedstrijd

De leerlingen van De Lodijke in Bergen op Zoom zijn niet de enige leerlingen die meedoen. Het gaat natuurlijk om een race en dan moeten er ook tegenstanders zijn. In totaal doen nog 9 scholen uit de regio mee aan de E-Waste Race. “De leerlingen die in vier weken tijd het meeste afval ophalen, die krijgen een hele mooie prijs. Die gaan namelijk met de hele klas op schoolreisje naar de Uitvindfabriek in Breda.”

Hergebruiken

De E-waste Race wordt gesteund door verschillende organisaties, zoals de Kringloper. Pascal de Klerk, directeur bij Saver én de Kringloper, kwam de kinderen dan ook veel succes wensen bij hun deelname aan de race. “Wij proberen als Saver en als Kringloper zo min mogelijk afval weg te gooien. De afgelopen periode hebben heel veel mensen hun huis opgeruimd en veel mensen hebben dat bij ons afgegeven. Wat nog bruikbaar is, proberen weer te verkopen en wat écht kapot is, dat halen wij helemaal uit elkaar om alles te kunnen hergebruiken.” En dat is iets wat ook wethouder Patrick van der Velden kan waarderen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief