Bodemonderzoek bij begraafplaatsen en crematorium

Bodemonderzoek bij begraafplaatsen en crematorium

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom laat vandaag en morgen een kleinschalig bodemonderzoek uitvoeren op de begraafplaatsen en het terrein van het crematorium aan de Mastendreef in Bergen op Zoom. Tijdens het onderzoek wordt gezocht naar niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. 


Er is volgens de gemeente geen acute noodzaak voor het onderzoek. Eerder werd op basis van archiefonderzoek, literatuur en luchtfoto’s de ‘Conventionele Explosieven Bodembelastingkaart’ opgesteld, een kaart met mogelijke verdenkingen van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Die kaart vormt de aanleiding voor dit vervolgonderzoek.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Armaex. “Dit bedrijf maakt gebruik van een zogenaamde mobiele grondradar die metalen voorwerpen kan ontdekken in de bodem. Daarna wordt er gekeken of, en zo ja welke vervolgacties er nodig zijn. Er wordt tijdens het onderzoek niet in de bodem gegraven, maar enkel gescand”, aldus de gemeente.

De begraafplaatsen en het terrein van het crematorium zijn gewoon toegankelijk tijdens het onderzoek. Door de grootte van het mobiele scanapparaat kan het wel voorkomen dat bezoekers soms even moet wachten. Tijdens uitvaarten worden de scanwerkzaamheden stilgelegd of op een ander gedeelte van de begraafplaats uitgevoerd.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief