Ad van de Vrede is veertig jaar actief in het welzijnswerk.
Ad van de Vrede is veertig jaar actief in het welzijnswerk. Foto: MARJAN STOLK

Ad van de Vrede: “Alles draait om goede communicatie”

Door: Marjan Stolk Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar is Ad van de Vrede uit Bergen op Zoom veertig jaar actief binnen het welzijnswerk. Aan enthousiasme en positiviteit heeft hij gedurende deze jaren niets ingeboet. Integendeel, nog altijd staat Ad pal voor mensen die om uiteenlopende redenen soms moeite hebben om hun weg te vinden in onze maatschappij die steeds individualistischer lijkt te worden. We zoeken de in Bergen op Zoom woonachtige Ad op in zijn kantoor ‘Broedplaats Langdonk’ in Roosendaal.

“Eigenlijk ontstond het idee om het welzijnswerk in te gaan al in mijn jeugd.” Vanwege het Coronavirus staat Ad ons te woord vanachter een groot plasticscherm maar dat houdt zeker zijn gedrevenheid niet tegen. “Ik groeide op in de wijk Kalsdonk in Roosendaal, een echte volkswijk. Toen al werd ik getroffen door het feit dat sommige mensen niet volwaardig konden deelnemen aan het dagelijks leven. Verder ging ik met veel plezier naar het wijkgebouw waar van alles werd georganiseerd.” Het zou voor Ad de aanleiding worden voor zijn studiekeuze ‘Cultureel Werk / Opbouwwerk’ aan de Sociale Academie. Gedurende zijn studie liep Ad twee jaar stage bij wijkgebouw ‘De Wieken’ in de wijk De Kroeven in Roosendaal. Na veertig jaar lijkt de cirkel rond te zijn want sinds 1 januari is Ad als opbouwwerker opnieuw verbonden aan de wijk De Kroeven.

In de tussenliggende jaren heeft Ad zich doorlopend ingezet voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen. Als opbouwwerker ondersteunt en begeleidt hij mensen die iets aan de leefbaarheid in hun eigen wijk willen doen. Daarbij is goede communicatie volgens Ad doorslaggevend. “Ik probeer mensen te motiveren om betrokken te zijn bij projecten en ze een stuk eigen verantwoordelijkheid te laten ervaren. Als buurtbewoners samen bijvoorbeeld een plantsoen of speeltuin opknappen zullen zij daarna ook meer geneigd zijn om het netjes te houden dan wanneer het voor hen wordt geregeld”. Middenin de Coronacrisis haalt Ad de arts Gommers aan die ervoor koos om de dialoog aan te gaan met influencer Famke Louise. Hierdoor zag hij kans om de afwijzende houding van Louise om te buigen naar een coöperatieve instelling die vervolgens ingezet kan worden om de jeugd te bereiken. “Als Gommers de houding van Louise alleen had afgewezen had hij dit nooit bereikt. Goede communicatie was hier essentieel”, aldus Ad. 

Door zijn jarenlange ervaring op verschillende standplaatsen is Ad van de Vrede een begrip geworden binnen het welzijnswerk. Zijn huidige locatie ervaart hij als een hoogtepunt in zijn loopbaan.”Dichtbij de mensen en middenin de wijk zijn wij goed op de hoogte van wat er speelt en het is een laagdrempelige plek voor cliënten om contact te zoeken”, glundert hij. Op de vraag naar dieptepunten in zijn carrière haalt Ad zijn schouders op.


“Natuurlijk loop je soms tegen teleurstellingen aan. Mijn filosofie is dat je daarvan kan leren en dat je ze moet zien om te buigen naar iets positiefs.” Ad wordt dit jaar 65, aan de horizon gloort het pensioen. “Ik hoop veel te gaan reizen met mijn vrouw en lange wandeltochten te gaan maken. Ook wil ik heel bewust genieten van mijn gezin, familie en vrienden want dat die heel belangrijk zijn is me tijdens deze Coronacrisis extra duidelijk geworden!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief