Mes in cultuur: Grootschalig onderzoek naar bezuinigingen Cultuurbedrijf
Foto: Merijn Sitsen

Mes in cultuur: Grootschalig onderzoek naar bezuinigingen Cultuurbedrijf

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat met behulp van drie business cases onderzoek doen naar de mogelijkheden om flink te bezuinigen op het culturele veld. De businesscases hebben betrekking op de verschillende onderdelen van het Cultuurbedrijf, namelijk De Maagd en Gebouw-T, het Markiezenhof en het CKB. “Dit raakt het hele culturele veld en het raakt ook onze medewerkers”, aldus wethouder Patrick van der Velden.


Het college en de gemeenteraad hebben grote waardering voor het cultuurbedrijf en het culturele veld. “We koesteren de culturele humuslaag in Bergen op Zoom. Het is een rijke voedingsbodem die gevoed wordt door duizenden vrijwilligers, vele verenigingen en door het cultuurbedrijf. Tegelijkertijd kan de gemeente het huidige niveau niet meer betalen”, vertelt wethouder Van der Velden. “Dat betekent niet dat we overal rücksichtslos mee stoppen, maar we maken wel keuzes wat we wel en wat we niet meer doen.”

De Maagd en Gebouw-T

Daarom worden er drie business cases uitgewerkt, waarmee een forse besparing kan worden bereikt. De businesscase rondom De Maagd en Gebouw-T richt zich voornamelijk op de vraag of Theater De Maagd losgekoppeld kan worden van het Cultuurbedrijf én of het theater en Gebouw-T kunnen fuseren naar een nieuwe, zelfstandige organisatie. Tijdens dit onderzoek wordt onder andere bekeken wat de risico’s zijn, zowel qua kosten als voor het personeel.

Markiezenhof

Bij het Markiezenhof wordt bekeken of de doorontwikkeling van het museum, waar op dit moment hard aan gewerkt wordt, wel door moet gaan. Het uitgangspunt is eigenlijk om het aanbod te versoberen en de organisatie daarop aan te passen. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk consequenties voor het personeel én de financiën. Tijdens het onderzoek wordt bekeken welke overige functies (kwaliteitstentoonstellingen, verhuring, educatie en het faciliteren van representatie) wel levensvatbaar zijn en hoe culturele verenigingen en kunstenaars nog meer betrokken kunnen worden. 

CKB

Binnen het CKB wordt bekeken of het aanbod in stand gehouden kan worden, maar er moet wel fors gesnoeid worden op de organisatie. Zo wordt er bijvoorbeeld bij deze businesscase bekeken of het gebouw aan de Burgemeester Stulemeijerlaan afgestoten kan worden. Ook wil men onderzoeken of het kunsteducatieaanbod kostendekkend gemaakt kan worden.

De komende weken worden deze scenario’s uitgewerkt en begin 2021 neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Daarbij wordt vooral bekeken welk aanbod maatschappelijk relevant is voor de toekomst van Bergen op Zoom.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief