Tijdelijke corona gedenkplek bij crematorium Zoomstede
Foto:

Tijdelijke corona gedenkplek bij crematorium Zoomstede

BERGEN OP ZOOM – Het coronavirus raakt iedereen. Op grote schaal wordt verlies van gezondheid, nabijheid en zekerheid ervaren. Met het landelijke project ‘Aandacht voor elkaar’ staan we hierbij extra stil.


Crematorium Zoomstede steunt dit initiatief door het creëren van een tijdelijke gedenkplek op haar terrein. Op 22 oktober onthult burgemeester Petter in zeer besloten kring een groot hart dat ruimte heeft voor 100 kleinere harten, gemaakt door en voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Bijzonder project

“Voor dit bijzondere project hebben wij twee regionale kunstenaressen benaderd”, legt directeur Annette van de Meene uit. “Marion Vriens en Gea Korpel hebben samen het hart bedacht als teken van verbinding, van warmte en het (h)erkennen van verlies.”

Terwijl Marion zich boog over de uitvoering van het hart voor crematorium Roosendaal, zette Gea haar artistieke gaven in voor het hart dat de komende tijd de entree van Zoomstede siert.

“Het hart dat ik gemaakt heb, bestaat uit gevlochten plataanhout. Hoe meer je ernaar kijkt hoe meer symboliek en gelaagdheid je er in ziet”, vindt Gea Korpel die graag met organische materialen werkt.

Laat je hart spreken

Het hart is twee bij drie meter groot. In het hart zelf komen zo’n 100 kleinere harten van 15 bij 15 centimeter te hangen.

“Die mogen mensen zelf maken”, licht Annette van de Meene toe. “De materiaalkeuze is vrij, als het maar weerbestendig is, zoals hard PVC, hout, bewerkt textiel, metaal of ijzerdraad. Er moet een ophangmogelijkheid aan bevestigd zijn en op het hart mag je een afbeelding plaatsen, een tekst of een naam van iemand die je wilt gedenken.”

“In de komende periode kan je zelf deze harten komen ophangen in het kunstwerk of deponeren in de speciaal hiervoor bestemde bussen. Een beperkt aantal hartjes wordt door de kunstenaressen zelf gemaakt. Zou jij graag jouw tekst hierop terugzien? Mail dan je verzoek voor Zoomstede naar geakorpelbeskers@ziggo.nl. Wellicht wordt jouw tekst dan uitgekozen.”

Het woelige (blotevoeten)pad

“Bij het hart komen tevens drie Haiku’s te staan, geschreven door schrijfcollectief Schrijven en Schrappen én er komt een blotevoetenpad te liggen. Dit symbolische pad van 12 meter lang is een weergave van de weg die wij nu met z’n allen lopen”, vervolgt de directeur.

“‘Er zitten kronkels in, diepte- en hoogtepunten en waar het heen gaat, weten we nog niet. Zelfs de gebruikte materialen weerspiegelen de wisselende emoties waar we doorheen gaan.

Oók de positieve dus, zoals groei in bewustwording en de steun die men ondervindt door hartverwarmende initiatieven als ‘Aandacht voor elkaar’.

Met deze gedenkplek bieden we mensen een plaats om stil te staan bij deze bijzondere periode.”

Informatie

Kijk voor meer informatie op www.zoomenzegestede.nl of bel naar 0164-745424.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief