Afbeelding

Wat zijn de verschillen tussen CNC frezen, draaien en verspanen?

Door: Redactie Algemeen

Om een object te produceren kun je gebruik maken van allerlei verschillende technieken.

Zo zou je ervoor kunnen kiezen om 3D printen Utrecht in te zetten voor de productie van het model. Toch zijn er nog een stuk meer mogelijkheden. Je kunt namelijk ook aan CNC denken, wat een overkoepelende term is van meerdere technieken. Een voorbeeld hiervan is CNC frezen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor CNC draaien of CNC verspanen. Stuk voor stuk zijn dit verschillende technieken. Wat ze precies zijn lees je in dit handige artikel. 

CNC frezen
CNC frezen wordt gezien als een subtractief proces voor het produceren van een object. Dit komt doordat je materiaal verwijdert van een blok, dit maakt het dus subtractief. Je kunt bij dit techniek gebruik maken van diverse materialen, al vallen ze vaak in de plastic of metaal categorie. Het zal snel materiaal verwijderen van het blok, wat gedaan wordt om het stuk te transformeren tot de gewenste vorm. Met CNC frezen kun je in principe veel verschillende producten creëren, al zijn het in principe vaak precisie onderdelen. Deze items hebben zo goed als altijd hele kleine toleranties, wat een groot voordeel is van CNC frezen.

CNC draaien
Net zoals CNC frezen is ook CNC draaien een subtractief proces. Je kunt het gebruiken om onderdelen met cilindrische eigenschappen te produceren. Dit wordt gedaan door materiaal te verwijderen van plastic of metalen staven, waarvoor een speciaal machine met scherpe onderdelen nodig is. Hierbij kun je onder meer denken aan snijders, maar ook centerboren of onder spanning staande gereedschappen worden gebruikt bij het CNC draaien. Een CNC draaibank zal tevens ingezet worden. Hiermee kunnen goedkope onderdelen gecreëerd worden. Overigens moet je wel bepalen welk materiaal je wilt gebruiken, waarbij je best veel opties hebt.

CNC verspanen
CNC verspanen kan met de hand gedaan worden, maar het is uiteraard makkelijker om hier een machine voor in te zetten. Er zal materiaal van een blok verwijderd worden waardoor het product dus gevormd wordt, net zoals bij CNC frezen en CNC draaien. CNC verspanen is mogelijk met diverse materialen, al wordt met name metaal gebruikt. Onder meer slijp- en freesmachines kunnen ingezet worden tijdens dit proces. Zo kan het materiaal met grote nauwkeurigheid bewerkt worden waardoor het de juiste vorm zal krijgen. CNC verspanen kan overigens ook op andere manieren worden gedaan, zoals bijvoorbeeld door te steken, slijpen, schaven, et cetera.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief