Afbeelding
Foto: Gea Vriens

Vrienden van Antoniusmolen: ‘De molen draaiende houden is enorm belangrijk’

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALSTEREN - Het coronavirus heeft een flinke impact op de samenleving. Tal van activiteiten en evenementen worden verplaatst of afgelast en dat zorgt voor de nodige problemen bij de Vrienden van de Antoniusmolen in Halsteren. “We lopen veel inkomsten mis door de activiteiten die niet doorgaan”, vertelt Wout Huygens namens de stichting.

Natuurlijk, de molen zal op zich geen last hebben van corona en de gevolgen daarvan. De molenaar mocht de afgelopen periode juist alleen maar meer mensen verwelkomen, omdat de mensen meer streekproducten zijn gaan gebruiken. Zijn omzet is zelfs gestegen. “Maar voor ons ligt dat anders”, vertelt Huygens. De stichting Vrienden van de Antoniusmolen is in 2002 opgericht, nadat een roede van een wiekenstel was afgebroken en nadat er was doorgemalen met één wiekenpaar. De stichting probeert de molen zo goed mogelijk te herstellen en te behouden voor de toekomst, maar daar is wel geld voor nodig.

“We hadden ruim honderd donateurs, maar veel van onze donateurs vallen onder de oudere generatie. In de loop van de tijd zijn er donateurs overleden en nu hebben we nog maar dertig of veertig donateurs”, vertelt Huygens. Daarnaast zijn er verschillende sponsoren, maar om het onderhoud aan de molen te kunnen plegen moeten er snel nieuwe donateurs bijkomen. “Voor de komende vijf jaar hebben we ongeveer 90.000 euro nodig om de molen te kunnen onderhouden. Slechts 60.000 euro is subsidiabel. Vijftig procent krijgen we vanuit het Rijk en twintig procent vanuit de provincie, maar de laatste dertig procent moeten we zelf inleggen”, licht Huygens toe. En daar zit het probleem. “Tot nu toe verliep en verloopt de restauratie en herstel al jaren volgens planning. Dankzij subsidies en eigen inkomsten kon de stichting steeds doen wat noodzakelijk was. Door organisatie van diverse activiteiten, zoals aardbeienverkoop, molenfeesten en meedoen aan ProefMei werd de noodzakelijke eigen bijdrage aan subsidies bijeengebracht, maar ook de stichting heeft veel hinder van het niet kunnen doorgaan van alle activiteiten. We missen daardoor best veel inkomsten.”

De afgelopen tijd heeft de eigenaar van de molen dan ook alle kosten uit privégelden voor z’n rekening genomen, maar dat is geen houdbare situatie. “Als er geen nieuwe donateurs bijkomen, kan de molen nog een paar jaar doordraaien. Maar zodra hij niet meer draait, dan gaat het verval heel snel. De molen draaiende houden is het belangrijkste en daarvoor is onderhoud nodig.” Zo moeten bijvoorbeeld de wieken geschilderd worden, maar ook de romp kan een likje verf gebruiken. “Het binnenwerk is ook aan slijtage en onderhoud onderhevig”, aldus Huygens. “De stenen slijten, die moeten geslepen of vervangen worden. De staartbalk is eigenlijk ook aan vervanging toe, maar dat proberen we naar achteren te schuiven. Voor volgend jaar staat ook de vang op de planning, dat is eigenlijk de rem om de molen stil te zetten. Dat kost zomaar vijf- tot zesduizend euro.” Een groep fanatieke vrijwilligers komt iedere week samen om de nodige klusjes op te pakken. “Daarmee kunnen we de kosten echt wel drukken, maar ik ga iemand van zestig niet de wieken insturen om ze te schilderen. We houden de molen met passie draaiende, maar we hebben ook echt donateurs nodig.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief