Afbeelding

Evides gaat grondwateronttrekking in Brabantse Wal verminderen

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Provincie Noord-Brabant en Evides Waterbedrijf hebben afgelopen week een nieuwe overeenkomst ondertekend met een looptijd van vijf jaar. In de overeenkomst staan afspraken over de grondwaterwinning voor het maken van drinkwater. “De provincie werkt samen met waterschappen, landbouw- en natuurorganisaties, drinkwaterbedrijven en industrie aan een robuust grondwatersysteem. Daarbij onderzoeken we iedere mogelijkheid om het watersysteem robuuster te maken. Dat is nodig om ook in de toekomst voldoende water te hebben”, aldus de Gedeputeerd.

Evides Waterbedrijf onttrekt grondwater in de Brabantse Wal voor het maken van drinkwater voor de inwoners van de gemeenten Woensdrecht, Halsteren, Tholen en Midden-Zeeland. Directeur Annette Ottolini: “Eerste prioriteit van Evides is het dag en nacht kunnen leveren van veilig en schoon drinkwater. Het drinkwater voor de Brabantse inwoners maken we geheel uit grondwater.” 

Evides Waterbedrijf werkt al jaren samen met de Provincie Noord-Brabant en anderen aan duurzame onttrekking van dit grondwater. De grondwaterwinning is voor Evides van strategisch belang, maar daar waar mogelijk gebruiken ze ook andere bronnen. Evides levert bijvoorbeeld aan veel industrieën en clusters van bedrijven industriewater op maat. “Waar we daar voorheen ook grondwater als bron voor gebruikten, gebruiken we nu voornamelijk oppervlaktewater als bron of we hergebruiken afvalwater. Daarmee hebben we onze grondwateronttrekking in de Brabantse Wal kunnen verminderen.” 

De afspraken die afgelopen week zijn vastgelegd passen daarmee goed bij de ambitie en bedrijfsvoering van Evides. “Grondwateraanvulling en grondwateronttrekking moeten in evenwicht zijn. Enerzijds wil de provincie de grondwateraanvulling verbeteren door bijvoorbeeld meer regenwater vast te houden in plaats van via sloten, beken en rivieren af te voeren naar zee. De waterbeschikbaarheid voor natuur, landbouw, drinkwater en industrie zou hierdoor worden verbeterd. Anderzijds wil de provincie de grondwateronttrekkingen in de toekomst niet teveel laten toenemen”, legt de gedeputeerde uit. 

Het doel is uiteindelijk een robuust grondwatersysteem dat droge perioden aan kan en zo helpt de verdroging van Brabant te voorkomen. Evides zet zich bijvoorbeeld ook in om de drinkwatervraag te verminderen. Dit doet ze onder andere door het hergebruiken van spoelwater in de eigen bedrijfsvoering, de inwoners bewust te maken van waterbesparingsmogelijkheden en tips voor waterbesparing te delen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief