Janno den Engelsman
Janno den Engelsman

Speciaal beiaardconcert voor bevrijding van Bergen op Zoom

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Stadsbeiaardier Janno den Engelsman verzorgt op dinsdag 27 oktober een speciaal beiaardconcert. Op die dag staat Bergen op Zoom stil bij de bevrijding van Bergen op Zoom door de Canadezen. Op deze dag in 1944 slaagden Canadese eenheden erin de stad in te nemen, waarmee aan einde kwam aan vierenhalf jaar bezetting, rechteloosheid en onderdrukking door het naziregime.

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat het programma van deze dag er anders uitziet dan normaal. De herdenkingen op de begraafplaats kunnen bijvoorbeeld al niet doorgaan. “We willen deze belangrijke dag in de lokale geschiedenis niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Janno den Engelsman heeft het initiatief genomen om op 27 oktober een thema beiaardconcert te verzorgen”, laat de gemeente Bergen op Zoom weten.

In de ochtend zullen om 09.00 uur de klokken van de Peperbus worden geluid. In de avond, om 19.30 uur, zal Janno de beiaard bespelen. Het repertoire bestaat uit nummers zoals: ‘O Canada’, ‘Wilhelmus’, ‘Merck toch hoe sterck’, ‘Land of hope and glory’ en nog veel meer.

Ook zal Janno het stuk Heroïbus ad Scaldis’ (to the heroes of the Scheldt) ten gehore brengen. Dit muziekstuk werd in 2019 gecomponeerd door stadsgenoot Steven Dietvorst als muzikaal eerbetoon aan de Canadese eenheden die streden in de Slag om de Schelde. Steven is verbonden aan het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief