Afbeelding
Foto: Curio/Merel Janse

Leerlingen leggen eetbare binnentuin aan bij mbo-hotelschool: ‘Van grond tot mond’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Vmbo-leerlingen van Curio Steenspil uit Halsteren hebben dinsdag, samen met mbo-leerlingen van Curio, een eetbare binnentuin aangelegd bij de Hotelschool aan de Meeussenstraat. De gewassen die hier gekweekt gaan worden, gebruiken de studenten van de mbo-horeca opleiding straks in de keuken. 

Studenten van de Curio hoveniersopleiding in Breda hadden vorig jaar, op verzoek van de hotelschool, al een ontwerp gemaakt voor de eetbare binnentuin, maar vanwege corona kon dat niet meer worden uitgevoerd. “Aangezien de vorige groep al hun diploma heeft, is het nu door andere studenten uitgevoerd. Zij gaven leiding aan de vmbo-leerlingen en begeleidden hen. Samen voerden zij het plan uit”, laat de school weten. Opvallend aan de samenwerking met vmbo was dat ze vooral heel praktisch keken naar de plannen. “Als je een appelboom in het midden van de tuin plaatst ziet het er wel mooi uit. Maar dan moet je met je koksschoenen door het zand en sta je met vieze schoenen in de keuken. Dat is niet goed. En dus is de appelboom verplaatst naar de zijkant”, zegt instructeur hovenier Stefan Snijders trots. 

Eetbare tuin

In de tuin zijn onder andere een appelboom, perenboom, frambozen, eetbare bloemen, laurierbomen, lavendel en winter harde kruiden zoals tijm en peterselie geplant. In het voorjaar wordt nog munt, bieslook, basilicum, etc. toegevoegd. Vrijwel alles wat in de tuin staat is eetbaar. Voor vakdocent koken René Colijn is er blij mee: “Dit past natuurlijk helemaal bij een hotelschool. Van grond tot mond zeggen we ook wel. We nemen de koks mee de tuin in om te laten zien hoe het groeit en wat we van de plant kunnen eten. Gasten zien tijdens hun restaurantbezoek de kok letterlijk het eten plukken, er vervolgens iets lekker van bereiden. Dit wordt later gepresenteerd op het bord”. René is ook blij met de lavendel. Het is eetbaar en kleurt de tuin. Hij heeft al grote ideeën wat hij met de lavendel kan: oliën, ijs, dressing en salades. 

Doorlopende leerlijn

Het achterliggende doel van de tuin is natuurlijk de samenwerking tussen leerlingen en studenten. Zo kunnen ze op een praktische manier een kijkje in de keuken nemen. Dat stimuleert doorstroom van vmbo naar mbo. De tuin is maar een voorbeeld van samenwerking tussen de vmbo- en mbo-scholen. Ook met open dagen zorgen de leerlingen met groen profiel al voor aankleding van de hotelschool met prachtige bloemstukken en de tafelstukjes in het restaurant. Het idee is nu ook dat de leerlingen periodiek in de ochtend de tuin komen onderhouden en dan in de middag keukenles krijgen. Zo kunnen de leerlingen ‘proeven’ aan een groen-opleiding en een horeca-opleiding.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief