Vervolgonderzoek op algemene begraafplaats Bergen op Zoom

Vervolgonderzoek op algemene begraafplaats Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Op de algemene begraafplaats in Bergen op Zoom wordt voor de tweede keer een onderzoek uitgevoerd in verband met mogelijke niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Enkele weken geleden vond het eerste onderzoek plaats, maar door de aanwezigheid van bouwpuin kon toen een gedeelte van de begraafplaats niet onderzocht worden.


Afgelopen woensdag, maar ook komende maandag en misschien zelfs dinsdag vindt daarom een vervolgonderzoek plaats. “Het vervolgonderzoek is nodig omdat door de aanwezigheid van puin in de bodem de detectie met de grondradar niet optimaal werkte”, stelt de gemeente. Bij het vervolgonderzoek worden verschillende proefsleuven gegraven. Per dag worden ongeveer 10 proefsleuven gegraven. De grond uit deze proefsleuven wordt gezeefd en onderzocht. De proefsleuven worden ook met de zogenoemde grondradar onderzocht op mogelijke niet-gesprongen explosieven. De mensen die aan het werk zijn dragen een wegwerpoveral, handschoenen en een helm als beschermingsmiddelen.

 ”Het is niet nodig om de begraafplaats af te sluiten tijdens de onderzoekswerkzaamheden. Bij de werkzaamheden worden mogelijk wel tijdelijk delen van de begraafplaats afgesloten die nodig zijn voor de werkzaamheden. Dit wordt dan met lint aangegeven.” Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek, wordt een verdere aanpak uitgezet. Het kan enkele weken duren voor de uitslagen van het vervolgonderzoek beschikbaar zijn.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief