Afbeelding
Foto:

Aan de Keukentafel met Hermen Bouman van Woonboulevard Poortvliet XXL

Door: Eduard van Elsacker / Kim Kustermans Algemeen

POORTVLIET - Hij begon in 1996 - bijna 25 jaar geleden - met fulltime werken in het familiebedrijf. Van huis was er geen enkele druk om in de zaak te ‘moeten’, maar het trok Hermen wel. Op jonge leeftijd werkte hij al mee in de vakanties en zo groeide hij er langzaam in. De ondernemer volgde de opleiding binnenhuisadviseur en is momenteel directeur van Woonboulevard Poortvliet XXL. Hij is de vierde generatie actief in het bedrijf dat startte als een Winkel van Sinkel in 1919. Ondertussen werken er zo’n 250 medewerkers. In het bedrijf zitten vijf aandeelhouders, allemaal familieleden.

Hoe gaat de samenwerking met familie?
“Iedereen heeft bij ons zijn eigen afdeling en dat gaat heel erg goed. We kunnen redelijk ons eigen plan trekken en zitten ook niet te veel in elkaars vaarwater. Met familie heb je vaak wel een fellere discussie dan je met een reguliere medewerker hebt. Maar uiteindelijk weten we elkaar altijd wel te vinden en werken we samen aan één doel en hebben hetzelfde belang. De directie bestaat naast familieleden ook uit Corné Polderman, die de functie heeft van financieel directeur.”

Jullie hebben de stap genomen om ook zaken in Rotterdam en Eindhoven te openen. Wat zijn de voordelen om daar ‘from scratch’ te beginnen?
“Wij vinden het leuk om eigen collecties te maken en ontwikkelen en daar heb je een bepaalde schaalgrootte voor nodig. Schaalvergroting is dus een belangrijke reden geweest om ook naar die andere locaties te gaan. We hebben hier in Poortvliet veel kennis en ervaring opgedaan en dat konden we bij de nieuwe vestigingen goed gebruiken. Daardoor was er al snel een heldere formule. Natuurlijk blijven we wel bijsturen, daar ben je nooit klaar mee.”

Schaalgrootte blijft belangrijk?
“Ja. Wil je serieus mee blijven doen in de markt, dan is een bepaalde schaalgrootte wel gewenst. We zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen en uitbreidingen. Deze moeten echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen, we stappen niet zomaar overal in. Het moet sowieso op een A-locatie zijn, zoals op een bestaande Woonboulevard die succesvol is. Ook een goede parkeergelegenheid is belangrijk. Daarnaast gaat onze voorkeur uit naar een locatie volledig op de begane grond en met een grote winkelpui. Er zit dus niet vaak 1,2,3 iets voor ons tussen.”

Heb je ooit overwogen te vertrekken uit Poortvliet? Je moet wel een enorme magneetfunctie hebben dat mensen hier naartoe blijven komen.
“Nee, want we hebben hier onze geschiedenis, de naamsbekendheid en een trouw en loyaal klantenbestand. Voor ons is het wél essentieel om onszelf telkens weer te laten zien. We kunnen dat niet ‘even niet’ doen. Uiteindelijk is 80% van onze klanten bestaande klant.”

80% is een heel hoog percentage! Dat zegt wel iets over de loyaliteit. Wat doen jullie anders? Waarom komen mensen terug?
“De collectie is uitgebreid en op elkaar afgestemd. Je kunt bijvoorbeeld een stoel van Profijt aan een tafel van Montèl kan zetten. Dat is onderscheidend. We kunnen een compleet pakket aanbieden. Daar komt ook nog kwaliteit en service bij. Bij ons in de branche is niet altijd even goed geregeld. Dus kwaliteit en service zijn heel belangrijk. Er zijn best veel zaken die fout kunnen gaan voordat het product bij de klant is. Als het dan fout gaat moet het ook wel opgelost worden. En dat doen we altijd.”

Wat waren persoonlijke mijlpalen voor jou?
“Wat ik persoonlijk een heel mooi idee vond en wat goed is ontvangen: voor onze medewerkers hebben we een keer een mok laten maken met daarop een heel persoonlijk gericht compliment. Daar hebben we super leuke reacties op gehad. Ik zie ze nog steeds bij veel medewerkers op het bureau staan. Dat soort persoonlijke dingen zijn mooi. In de afgelopen periode heb ik ook de saamhorigheid onderling weer erg gewaardeerd. Alle medewerkers hebben actief meegedacht om door die moeilijke periode heen te komen, tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar. Waar veel andere branches het nog steeds moeilijk hebben, is bij ons het kwartje de juiste kant op gevallen. Doordat mensen lang thuis hebben gezeten is er nieuwe waardering voor het interieur waardoor de besteding fors zijn toegenomen.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Als het puur gaat om mijn eigen branche, laat ik me vaak inspireren door zaken die in het buitenland gebeuren. Voor ons is de fysieke showroom nog steeds heel belangrijk. Mensen willen voelen, proefzitten en advies krijgen. Dat geldt nog wel voor een groot deel van de markt. Ook zie je dat internet wel steeds belangrijker wordt als oriëntatiekanaal en inspiratiekanaal. Op dat gebied zien we wel dat partijen in Amerika daar net iets verder mee zijn dan hier in Nederland.”

Stel: iemand komt op jouw stoel te zitten. Aan welke eisen moet deze persoon voldoen?

“Heel belangrijk is dat diegene de mentaliteit en cultuur van hier begrijpt en daarmee om kan gaan. Vaak merk ik van mensen die van buitenaf uit de corporate wereld komen, dat ze moeite met aarden in een familiebedrijf. We zijn niet op zoek naar revolutie maar meer naar evolutie. Groei is bij ons geen doel op zich. Wel continuïteit en harmoniteit.”

Als ondernemer ben je eigenlijk nooit klaar met je werk. Hoe doe jij dat? Kun je goed ontspannen?

“Ik vind het leuk om te hardlopen en te wielrennen. Ik denk dat bij mij de balans wel redelijk goed is. Ik werk in principe wel 6 dagen in de week, maar probeer elke avond vanaf een uur of 7 thuis te zijn.”

Klopt de vijfde generatie al aan de deur?
“De zoon van mijn zus Helma is al actief binnen het bedrijf. Als ik bij mij thuis kijk, dan gaat het hem niet worden. En dat geeft niet, ze moeten doen waar ze zichzelf prettig bij voelen. Ondernemer zijn is hartstikke leuk, maar zij zien ook wel dat je er 24 uur per dag mee bezig ben en dat het ook best spannend kan zijn.”

Met wie zou je zelf nog aan de keukentafel willen zitten?
“Steve Jobs, een man die niet de gebaande paden bewandelde en vasthield aan zijn visie.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief