Afbeelding
Foto: Gijs Proost

Burgemeester over het coronavirus: ‘Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De lijn gaat langzaam naar beneden, maar de besmettingen bij Het Nieuwe ABG zijn een duidelijk signaal dat het nog niet over is. Die woorden sprak burgemeester Frank Petter deze week tijdens een terugblik op de afgelopen acht maanden. “Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet.”

Burgemeester Frank Petter blikte terug op de afgelopen acht maanden, waarin we als samenleving leefden met het coronavirus. In eerste instantie wilde de burgemeester vooral positief zijn. “In onze regio en in Bergen op Zoom is op z’n minst sprake van een afzwakking, zo niet een daling van het aantal positieve besmettingen. Maar, dat wordt wreed doorkruist door het hoge aantal besmettingen bij het Nieuwe ABG”, stelde hij.

Volgens de burgemeester is dat wel een trend die in de regio en in het land zichtbaar is. “Als er besmettingen zijn, dan zet dat zich uiteindelijk ook door naar de ouderen. Hoezeer je ze ook probeert te beschermen en af te schermen. Dat baart me wel zorgen en daarom is het belangrijk om de maatregelen na te leven. Niet omdat het moet van de gemeente, maar omdat we het over hebben voor elkaar.”

Toch is de burgemeester positief over hoe de Bergse samenleving de afgelopen maanden is omgegaan met het virus. Er is volgens hem veel aandacht voor elkaar. “Ik probeer daarin voor te gaan. Bij gesprekken met managers van winkels en supermarkten, dan gaat het vaak over het aantrekken van de touwtjes. Maar het begint met: Hoe gaat het? Kunnen jullie het nog rooien? Die persoonlijke aandacht die je geeft wordt gewaardeerd.”

De burgemeester is ook zeer te spreken over organisaties in Bergen op Zoom die roeien met de riemen die ze hebben. “Kijk bijvoorbeeld naar de 11-11-viering van Stichting Vastenavend. Zij dragen positief bij aan het tegengaan van vervreemding en eenzaamheid. Daar heb ik grote bewondering voor en dat soort initiatieven maakt dat wij er bovenop gaan komen, daarvan ben ik overtuigd. Die drive, dat Bergse DNA, krijg je niet stuk. Met welk virus dan ook.”

Natuurlijk gaat het her en der nog wel eens fout. Zo zijn er in de eerste lockdown 29 bekeuringen uitgeschreven aan personen die zich niet aan de noodverordening hielden. Volgens de burgemeester waren het aan het begin vooral jongeren die zich afvroegen waarom zij zich aan de regels moesten houden, want het virus had toch geen vat op hen. “Maar veel jongeren hebben toch een opa en oma waar ze gek op zijn en die hebben het inmiddels ook goed in de gaten waarvoor we het doen.”

De burgemeester hoopt dan ook dat iedereen zich, ondanks alles, aan de coronaregels blijft houden, zodat we het straks weer beter kunnen hebben. “Reizen, etentjes, festivals. Daar doen we het voor op dit moment. Het is heel tegenstrijdig, want de mens is een sociaal wezen en het liefst willen we elkaar opzoeken, maar soms moeten we die sociale hygiëne in de gaten houden, om juist op de lange termijn bij elkaar te kunnen zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief